• Przygotowanie kanapki
    Kiedyś jak ognia unikaliśmy tłuszczów i cukrów, teraz równie ochoczo ze swoich jadłospisów wykreślamy produkty zawierające gluten czy laktozę. W rozmowach o dietach dyskusje o liczbie kalorii czy zgubnym wpływie węglowodanów na figurę coraz częściej zastępują różnego rodzaju nietolerancje i alergie pokarmowe. Czym te dolegliwości się różnią? Ilu z nas rzeczywiście na nie cierpi i jak to sprawdzić?
  • Mężczyzna zakrapla oczy
    Zwykle zaczyna się z pozoru niegroźnie: oczy pieką i swędzą, prowokując nas do ich pocierania. Później dochodzi do tego opuchlizna błony śluzowej gałki ocznej, zaczerwienienie i podrażnienie oczu, stopniowe narastanie świądu i wreszcie światłowstręt. Tak zwykle wygląda przebieg alergicznego zapalenia spojówek. Jak się przed nim bronić?
  • Kobieta drapie plecy
    Wiosna nie rozpuszcza alergików, którzy doskonale znają ten okres w roku. Alergolog dr n. med. Piotr Dąbrowiecki mówi jednak, że alergia wziewna może dotyczyć pacjenta przez cały rok. Jak rozpoznać pierwsze objawy?
  • Dziewczyna ma alergię
    Czy wiosna pozwoli nam odetchnąć? Alergolog dr n. med. Piotr Dąbrowiecki opowiedział o zanieczyszczeniach powietrza, z którymi spotykają się głównie osoby mieszkające w dużych miastach.
  • Dmuchawiec
    Wraz z nadejściem wiosny coraz większy problem mają alergicy. Jak mówią specjaliści, jeszcze do niedawna bardzo intensywnie pyliła olcha i leszczyna. Teraz będzie pyliła brzoza. Alergolog, profesor Bolesław Samoliński mówił, że w tym roku stężenie pyłków jest większe niż w latach poprzednich.
  • Kobieta kaszle
    Wzrasta zachorowalność na alergie, które za 15 lat będzie odczuwał co drugi Europejczyk. Jedynie na alergie pokarmowe cierpi już 7 mln mieszkańców naszego kontynentu – alarmowali  eksperci na konferencji naukowej w Warszawie.
  • Mężczyzna kicha
    Wiosna to pora roku niezbyt przyjazna alergikom. Wiele osób dopada katar, kichanie, łzawienie oczu, kaszel i zatkany nos - to reakcje na budzącą się do życia przyrodę i unoszące się w powietrzu pyłki roślin. Jako pierwsze pod koniec lutego zaczęły pylić leszczyny i olchy, w marcu dołączyły topole i wierzby. Pylenie różnych roślin potrwa do późnej jesieni. Czy jest jakiś sposób na wiosenną alergię?
  • Alergie mogą dokuczyć osobom uczulonym szczególnie latem, nie tylko ze względu na duże stężenie pyłków roślin. W wakacje częściej podróżujemy, jesteśmy więc także bardziej narażeni na „niespodzianki” w naszym pożywieniu i otoczeniu.
  • Alergia
    Jesień i zima to najlepszy czas na leczenie alergii na pyłki roślin, czyli odczulanie. W innym wypadku jej objawy - katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel - powrócą wraz z kolejną wiosną.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?