• Kobieta drapie plecy
    Wiosna nie rozpuszcza alergików, którzy doskonale znają ten okres w roku. Alergolog dr n. med. Piotr Dąbrowiecki mówi jednak, że alergia wziewna może dotyczyć pacjenta przez cały rok. Jak rozpoznać pierwsze objawy?
  • Dziewczyna ma alergię
    Czy wiosna pozwoli nam odetchnąć? Alergolog dr n. med. Piotr Dąbrowiecki opowiedział o zanieczyszczeniach powietrza, z którymi spotykają się głównie osoby mieszkające w dużych miastach.
  • Przygotowanie kanapki
    Kiedyś jak ognia unikaliśmy tłuszczów i cukrów, teraz równie ochoczo ze swoich jadłospisów wykreślamy produkty zawierające gluten czy laktozę. W rozmowach o dietach dyskusje o liczbie kalorii czy zgubnym wpływie węglowodanów na figurę coraz częściej zastępują różnego rodzaju nietolerancje i alergie pokarmowe. Czym te dolegliwości się różnią? Ilu z nas rzeczywiście na nie cierpi i jak to sprawdzić?
  • Dmuchawiec
    Wraz z nadejściem wiosny coraz większy problem mają alergicy. Jak mówią specjaliści, jeszcze do niedawna bardzo intensywnie pyliła olcha i leszczyna. Teraz będzie pyliła brzoza. Alergolog, profesor Bolesław Samoliński mówił, że w tym roku stężenie pyłków jest większe niż w latach poprzednich.
  • Kobieta kaszle
    Wzrasta zachorowalność na alergie, które za 15 lat będzie odczuwał co drugi Europejczyk. Jedynie na alergie pokarmowe cierpi już 7 mln mieszkańców naszego kontynentu – alarmowali  eksperci na konferencji naukowej w Warszawie.
  • Mężczyzna kicha
    Wiosna to pora roku niezbyt przyjazna alergikom. Wiele osób dopada katar, kichanie, łzawienie oczu, kaszel i zatkany nos - to reakcje na budzącą się do życia przyrodę i unoszące się w powietrzu pyłki roślin. Jako pierwsze pod koniec lutego zaczęły pylić leszczyny i olchy, w marcu dołączyły topole i wierzby. Pylenie różnych roślin potrwa do późnej jesieni. Czy jest jakiś sposób na wiosenną alergię?
  • Alergie mogą dokuczyć osobom uczulonym szczególnie latem, nie tylko ze względu na duże stężenie pyłków roślin. W wakacje częściej podróżujemy, jesteśmy więc także bardziej narażeni na „niespodzianki” w naszym pożywieniu i otoczeniu.
  • Alergia
    Jesień i zima to najlepszy czas na leczenie alergii na pyłki roślin, czyli odczulanie. W innym wypadku jej objawy - katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel - powrócą wraz z kolejną wiosną.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Alergia pokarmowa
    Im mniejszą wiedzę posiadamy na temat danej choroby, tym więcej mitów narasta wokół jej objawów, diagnozowania oraz samego leczenia. Problem ten dotyczy alergii, bo choć schorzenie to jest bardzo popularne, to wciąż wiele osób ma wątpliwości co do objawów, terapii czy samego dziedziczenia choroby. Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa Ona” – prof. dr hab. n. med. Bolesławem Samolińskim oraz lek. med. Magdaleną Piórkowską postaramy się uściślić co jest prawdą, a co mitem dotyczącym alergii.