• Mężczyzna kicha
    Jesteś uczulony na pyłki? Uważaj co jesz i nie ustalaj diety tylko na podstawie testów. Może to doprowadzić do stanów zagrożenia życia, między innym do wstrząsu anafilaktycznego – ostrzega profesor Ewa Czarnobilska, kierownik Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
  • Mieszkanie
    Co trzeci Polak ma alergię. Dotyka ona ponad połowę mieszkańców dużych miast, a dolegliwości są powodowane coraz częściej przez wszechogarniający nas smog. Alergicy uciekają z centrum miast na obrzeża, ale czy to najlepsze rozwiązanie? Przecież decydując się na mieszkanie pod miastem również jesteśmy narażeni na alergeny.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Dziecko bawi się farbami
    Co uczula twoje dziecko? Nawet nie wiesz, jak długa jest ta lista! Zastanów się, nim przekłujesz dziecku uszy Lub pójdziesz do ortodonty, dokładnie sprawdź, jaki kupujesz dziecku kosmetyk, ubranie, zabawkę, a nawet – jakiego używasz odświeżacza powietrza. Uczulające substancje mogą być wszędzie! Oto lista!
  • Nowe przepisy o etykietowaniu żywnosci: informacja o kaloriach obowiązkowa.
    Parlament Europejski przyjął w środę nowe przepisy o etykietowaniu żywności. Informacja o wartości odżywczej produktu - kaloriach, zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli - będzie musiała być czytelnie podana na opakowaniu.