• Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Dziecko bawi się farbami
    Co uczula twoje dziecko? Nawet nie wiesz, jak długa jest ta lista! Zastanów się, nim przekłujesz dziecku uszy Lub pójdziesz do ortodonty, dokładnie sprawdź, jaki kupujesz dziecku kosmetyk, ubranie, zabawkę, a nawet – jakiego używasz odświeżacza powietrza. Uczulające substancje mogą być wszędzie! Oto lista!
  • Nowe przepisy o etykietowaniu żywnosci: informacja o kaloriach obowiązkowa.
    Parlament Europejski przyjął w środę nowe przepisy o etykietowaniu żywności. Informacja o wartości odżywczej produktu - kaloriach, zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli - będzie musiała być czytelnie podana na opakowaniu.