• Produkty, które powodują alergię pokarmową
    W leczeniu alergii pokarmowej najskuteczniejsze jest czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej – twierdzą eksperci.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Posiłek w przedszkolu
    Alergia na białko mleka krowiego dotyka od 6 do 8 proc. niemowląt. Diagnozuje się ją zazwyczaj już w pierwszych miesiącach życia, a najskuteczniejszym sposobem walki z tym rodzajem uczulenia jest dieta eliminująca mleko i zawierające je produkty, m.in. kefiry, jogurty i sery. Jeśli dziecko jest karmione piersią, nie należy rezygnować z karmienia naturalnego – dietę bezmleczną powinna z to stosować matka.
  • Produkty, które wywołują alergię
    Tak wiele osób skarży się, że musi zmieniać swoją dietę, by nie znajdowały się w niej konkretne produkty, że zastanawiamy się nad tym, czy nietolerancja pokarmowa nie jest może wymysłem naszych czasów. O to, czy naprawdę jest tak częsta, zapytaliśmy specjalistę - Katarzynę Drews, dietetyka z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.
  • Babcia karmiąca niemowlę
    Ponad 6% dzieci w Polsce cierpi na alergię pokarmową 1 . Alergie te w większości przypadków mijają wraz z wiekiem. Nim jednak maluch nabierze tolerancji na dany pokarm, standardową strategią terapeutyczną jest zastosowanie diety eliminacyjnej. O tym, jak należy postępować, aby przy okazji wykluczania niektórych wartościowych produktów z jadłospisu najmłodszych nie dopuścić do niedoborów żywieniowych i zaburzeń wzrastania, mówiła prof. Hanna Szajewska podczas III Międzynarodowej Konferencji Medycznej „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”.
  • Dziecko je posiłek
    Ponad 6 proc. dzieci w Polsce cierpi na alergię pokarmową. Alergie te w większości przypadków mijają wraz z wiekiem. Nim jednak maluch nabierze tolerancji na dany pokarm, standardową strategią terapeutyczną jest zastosowanie diety eliminacyjnej. O tym, jak należy postępować, aby przy okazji wykluczania niektórych wartościowych produktów z jadłospisu najmłodszych nie dopuścić do niedoborów żywieniowych i zaburzeń wzrastania mówiła prof. Hanna Szajewska podczas III Międzynarodowej Konferencji Medycznej „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”.
  • Dzieci mieszkające na wsi rzadziej chorują na alergię
    Może i mają trudniejszy start w dorosłe życie niż ich koledzy z miasta, ale za to często cieszą się lepszym zdrowiem. Jak wynika z nowych badań, dzieci mieszkające na wsi rzadziej doświadczają alergii.
  • Dziewczynka ma alergię
    Wiosna i lato to trudny okres dla wszystkich alergików. Katar, wysypka skórna i swędzenie mogą dodatkowo nasilić się jeśli nie zadbamy odpowiednio o naszą dietę. Sprawdźmy więc produkty, które spożywamy na co dzień. Jeśli w ich składzie występują konserwanty - zastąpmy je produktami bez substancji konserwujących. Konserwanty mogą wypływać bowiem na nasilenie objawów alergii.
  • Co najczęściej uczula małe dzieci?
    Około 6-8 procent niemowląt ma alergię pokarmową. Najczęściej uczulają białka mleka krowiego oraz białko jaja kurzego - wyjaśnia profesor Maciej Kaczmarski - alergolog dziecięcy.
  • Słaba odporność - ryzyko alergii
    Bóle brzucha, wysypka, zawroty głowy czy duszność - to skutki alergii pokarmowej. Osłabiona odporność w okresie jesienno-zimowym sprzyja jej rozwojowi.