• Słodzik
    Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję w sprawie tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.
  • Zdrowe zamienniki cukru
    Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce.
  • Cukier uzależnia
    Cukier nazywany jest białą śmiercią, bo jego nadmiar w diecie prowadzi do śmiertelnych chorób tj. otyłość, cukrzyca, a nawet nowotwory. Czas wykluczyć go z codziennego menu!
  • Guma do żucia powoduje ból głowy?
    Naukowcy mają prostą receptę dla osób, które miewają ból głowy bądź migrenę: należy zaprzestać żucia gumy. Skuteczność tego zalecenia potwierdzili w badaniach.
  • Słodkie napoje powodują depresję
    Duże 10-letnie badanie z udziałem ponad 250 tysięcy osób wykazało, że spożywanie słodkich napojów znacząco zwiększa ryzyko depresji. Najgroźniejsze zaś są napoje dietetyczne.
  • Guma bezcukrowa powoduje próchnicę?
    Niektórzy dentyści zalecają żucie gumy bez cukru, jeśli nie mamy możliwości umycia zębów. Pacjentom to bardzo odpowiada. Ale uwaga! Naukowcy sprawdzili, czy aby na pewno jest to w pełni bezpieczne dla zębów.
  • Słodzenie aspartam może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy
    Pijesz tylko dietetyczną colę, żeby zachować linię? Rozczarujesz się. Naukowcy donoszą, że sztuczne słodziki zwiększają obwód talii. Co więcej, mogą się przyczyniać do powstania cukrzycy i innych chorób.
  • Napoje z aspartamem zwiększają ryzyko przedwczesnego porodu
    Używają go miliony ludzi, i to każdego dnia. Znajduje się w żywności, napojach i lekach produkowanych przez ponad sześć tysięcy znanych marek. Ale eksperci alarmują - spożywanie sztucznych słodzików może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne.