• Co zabrać w podróż?
    Wakacje to czas beztroskiego, zasłużonego lenistwa. Zanim jednak dotrzemy na miejsce naszego letniego wypoczynku czeka nas podróż, czasem bardzo długa. Podczas niej chętnie sięgamy po małe co nieco. Właśnie dlatego przygotowany posiłek powinien być nie tylko smaczny, ale także sycący i pełnowartościowy. Podpowiadamy, jakie przekąski sprawdzą się podczas letnich wypraw.
  • Orzechy
    W starożytności wierzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Dzisiaj wiemy, że „magia” orzechów to przede wszystkim ich właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia.
  • Mak
    Maku nie brakuje w świątecznych potrawach i deserach. Czy jest zdrowy? Czy warto go jeść?
  • Fakty i mity na temat bakalii
    Na każdym kroku spotykamy się informacjami na temat zdrowego żywienia. Wiele pojawiających się opinii o doborze odpowiedniej diety czy wpływie danych produktów na nasz organizm jest jednak sprzecznych bądź nieprawdziwych. Dlatego warto tę wiedzę uporządkować i zweryfikować. Poznaj fakty i mity o bakaliach i suszonych owocach, które powinny być nieodłącznym elementem codziennego żywienia.
  • Chałwa
    Niełatwo znaleźć w sklepie dobre chałwy, ponieważ zamiast sezamu zwykle na pierwszym miejscu w składzie mają cukier. Na ich etykietach możemy też doszukać się spisu konserwantów, emulgatorów i sztucznych aromatów.
  • Dyniowy ryż z orzechami
    Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Kiedy poranki stają się coraz chłodniejsze powinniśmy przywiązywać do niego szczególną wagę. Jesienne śniadanie musi nas solidnie rozgrzać i zapewnić dawkę energii po to, aby dobrze rozpocząć dzień. Pamiętajmy o dodawaniu do pierwszego posiłku składników, które zawierają dużo witamin i składników odżywczych. Doskonale sprawdzą się przyprawy: kurkuma, cynamon i imbir, a także suszone owoce i orzechy.
  • Suszona żurawina
    Jedzenie między posiłkami sprzyja tyciu? Zdrowe przekąski to tylko surowe owoce i warzywa? Na stres pomoże tylko czekolada? W gąszczu dietetycznych porad naprawdę łatwo się zagubić. Podpowiadamy jakie przekąski warto włączyć do swojej diety, by cieszyć się przyjemnością jedzenia i jednocześnie dbać o zdrowie i dobre samopoczucie.
  • Bakalie
    Żyjemy w ciągłym biegu, zapominając często o swoim zdrowiu. Nie myślimy o tym, jak będziemy czuć się za kilka lat. Wystarczy jednak wprowadzić drobne zmiany w diecie lub stylu życia, by dzięki urozmaiconym posiłkom wesprzeć nasz organizm i zadbać o dobre samopoczucie na długie lata. Zapraszamy w podróż po 6 bakaliowych sposobach na długowieczność.
  • Suszone śliwki
    Kalifornia jest potentatem rynku suszonej śliwki. Stąd pochodzi prawie 100 proc. dostaw amerykańskich i 42 proc. dostaw światowych. Rosnącej stale sprzedaży – jak w przypadku innych bakalii – sprzyja moda na zdrowe odżywianie i lekkie przekąski. Polska jest jednym z najszybciej rosnących rynków w Europie – podkreślają przedstawiciele California Prune Board. W ubiegłym roku sprzedaż wzrosła o ponad 50 proc. rdr.
  • Śniadanie w pracy
    Kto powiedział, że zdrowe jedzenie musi być drogie? Pewnie ten, kto nie skusił się na poszukanie wartościowego zamiennika dla zjadanych w pośpiechu fast foodów. Bo właśnie już na przykładzie przekąsek widać, że za kilka złotych można zjeść coś, co nie tylko zaspokoi głód, ale i zapewni zdrowie. Chcesz się przekonać? Czytaj dalej.