• Sok z wiśni
    Chronią wyściółkę jelita i pomagają opanować stany zapalne – takie zbawienne działanie wiśni odkryli amerykańscy naukowcy. Okazuje się, że te smaczne owoce zwiększają ilość tak zwanych dobry bakterii w przewodzie pokarmowym.
  • Fontanna
    W upalne dni wiele osób, także rodziców z małymi dziećmi, szuka ochłody mocząc nogi i ręce, a nawet kąpiąc się w miejskich fontannach. Sanepid ostrzega, że takie zachowanie niesie ryzyko dla zdrowia, bo woda w fontannach może być źródłem m.in. drobnoustrojów i pasożytów.
  • Bakterie i wirusy na dłoni
    Niby każdy z nas wie, czym są choroby brudnych rąk i jak bardzo mogą być groźne. Ale niewielu umie powiedzieć konkretnie, kiedy ręce są brudne i jak je dobrze oczyścić. Rozmawiamy o tym z Magdaleną Szela-Słowik, stomatologiem, ekspertem akcji „Nie musi ci to przeszkadzać”.
  • Probiotyk
    Dlaczego należy zwracać uwagę na skład preparatu? Co to znaczy, że działanie probiotyków jest szczepozależne? Kiedy warto je stosować?
  • Naukowcy w laboratorium przy pracy
    Nieznane dotychczas gatunki wirusów występujące u małych ssaków odkryli naukowcy z Polski i USA w ramach międzynarodowego projektu. Badacze sprawdzają też, czy wirusy te mogą się przenosić na ludzi.
  • Auta na parkingu
    Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania klimatyzacji samochodów jeżdżących po tamtejszych drogach. I odkryli, że kryje się w nich biologiczna bomba, która może stanowić zagrożenie dla zdrowia kierowców i pasażerów.
  • Korytarz
    W szpitalach wzrasta liczba zakażeń, w tym lekoopornymi szczepami bakterii; poważny problem stanowi też sepsa – wynika z najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli. Izba zwróciła uwagę na prawie trzykrotny – między rokiem 2015 a 2016 – wzrost zakażeń lekoopornymi bakteriami Klebsiella Pneumoniae. Według NIK powodem takiego stanu rzeczy jest między innymi zatrudnianie osób nieprzygotowanych do pracy w szpitalach.
  • Grillowane owoce
    Na popularnych składanych i ogrodowych grillach żyje więcej bakterii niż na… toalecie – alarmują badacze. Zanim więc zaczniemy grillować steki, warzywa lub pieczywo, warto wziąć się za porządne sprzątanie, aby przypadkiem nie przyprawić dań…. groźnymi mikrobami.
  • Czyszczenie grilla
    Na popularnych składanych i ogrodowych grillach żyje więcej bakterii niż na… toalecie – alarmują badacze. Zanim więc zaczniemy grillować steki, warzywa lub pieczywo, warto wziąć się za porządne sprzątanie, aby przypadkiem nie przyprawić dań... groźnymi mikrobami.
  • Kiszone ogórki
    Dobra flora bakteryjna jelit przekłada się na cały nasz organizm. To od niej zależy nasza odporność oraz samopoczucie. Dobrą florę bakteryjną pomagają nam budować kiszonki. Powstają one w wyniku naturalnej fermentacji, kiedy wydziela się kwas mlekowy. Dlaczego każdy powinien je jeść?