• Gumy do żucia
    Jest w paście do zębów, kosmetykach, lekach, a nawet farbach. Powszechnie stosowany barwnik może mieć związek z rozwojem cukrzycy typu 2 – podejrzewają amerykańscy naukowcy. Wyniki badań na ten temat opublikowali na łamach magazynu naukowego „Chemical Research in Toxicology”.
  • Barwniki dodawane do słodyczy często wywołują uczulenie
    To zamaskowane pułapki - słodkie i barwne. Chodzi o wszelkiego rodzaju kolorowane słodkości, po które dzieci wyciągają ręce. Jeśli się dzieje tak często, to efekt zjawia się pod postacią ADHD. Okazji nie brakuje: czekolada, dżem, kolorowy budyń, galaretki, lody, batony, cukierki, polewy, żelki, jogurty, marmolada, guma do żucia. Piękny wygląd, a do tego cukier, po połączeniu czynią z tej mieszanki żywność, po którą dzieci lepiej żeby nie sięgały.