• Kobieta odmawia jedzenia pieczywa
    Szacuje się, że na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, może chorować ok. 400 tys. Polaków, to jest 1 proc. społeczeństwa. Wpływ glutenu na nasze zdrowie jest szeroki - dotyczy nie tylko jelit, ale również… płodności. Już dziś badania wskazują, że celiakia może przyczyniać się do problemów z zajściem w ciążę, zwiększać ryzyko poronień, wczesnych porodów czy powodować zaburzenia erekcji u mężczyzn.
  • Mężczyzna u dentysty
    Jakie są cechy pięknego uśmiechu? Jednym tchem można wymienić równe, symetryczne, wolne od próchnicy i przebarwień zęby. Przy tym zapomina się o częstej przypadłości, która może wskazywać na problemy i konieczną konsultację – białe plamki na szkliwie. Czym są i jak się ich pozbyć?
  • Kobieta w ciąży
    Im później decydujemy się na dziecko, tym więcej trudności może pojawić się przy próbach poczęcia – przestrzegają ginekolodzy. Dlatego myśląc o dziecku po 30-tce, warto się do tego przygotowywać. Jak poprawić swoją płodność? Dietetycy i ginekolodzy mają kilka wskazówek.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia uznawana jest za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Choroba polega na trwałym nieprzyswajaniu glutenu, który zawarty jest w zbożach. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego schorzenia, a występujące objawy przypisuje innym problemom zdrowotnym. Dlatego też ważne jest, by uświadomić sobie na czym polega choroba, jaki jest jej przebieg, objawy i sposób leczenia.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Doktoranta z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiaki u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.
  • Gluten
    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
  • Gluten
    Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać – mówili eksperci podczas międzynarodowej konferencji „YOUR DIET, YOUR HEALTH” w Warszawie.
  • Kobieta w szortach
    Wielkimi krokami zbliża się sezon bikini oraz kolorowych, letnich sukienek. W czasie wakacji lub urlopu, chcemy prezentować się zjawiskowo, niepowtarzalnie i lekko. Niestety, niektóre produkty sezonowe, dostępne na naszym rynku, mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia. Jak w tym szczególnym okresie zapobiegać takim przypadłościom? Jakich produktów spożywczych unikać, aby zapobiec tzw. „bębnicy”?
  • Jogurt naturalny z płatkami
    Chrupiące płatki z dodatkiem owoców i bakalii to uniwersalna mieszanka dla wszystkich, nawet dla osób na restrykcyjnych dietach. Musli może jednak także służyć konkretnym celom dietetycznym. Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Na półkach sklepowych coraz częściej możemy znaleźć produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Dieta bezglutenowa stała się jednym z najmodniejszych trendów żywieniowych, który pomaga w dbaniu o zgrabną sylwetkę oraz dobre samopoczucie. Aby móc czerpać maksimum korzyści i przyjemności z ograniczania glutenu w diecie, warto przyswoić kilka cennych wskazówek.