• Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia uznawana jest za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Choroba polega na trwałym nieprzyswajaniu glutenu, który zawarty jest w zbożach. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego schorzenia, a występujące objawy przypisuje innym problemom zdrowotnym. Dlatego też ważne jest, by uświadomić sobie na czym polega choroba, jaki jest jej przebieg, objawy i sposób leczenia.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Doktoranta z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiaki u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.
  • Gluten
    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
  • Gluten
    Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać – mówili eksperci podczas międzynarodowej konferencji „YOUR DIET, YOUR HEALTH” w Warszawie.
  • Kobieta w szortach
    Wielkimi krokami zbliża się sezon bikini oraz kolorowych, letnich sukienek. W czasie wakacji lub urlopu, chcemy prezentować się zjawiskowo, niepowtarzalnie i lekko. Niestety, niektóre produkty sezonowe, dostępne na naszym rynku, mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia. Jak w tym szczególnym okresie zapobiegać takim przypadłościom? Jakich produktów spożywczych unikać, aby zapobiec tzw. „bębnicy”?
  • Jogurt naturalny z płatkami
    Chrupiące płatki z dodatkiem owoców i bakalii to uniwersalna mieszanka dla wszystkich, nawet dla osób na restrykcyjnych dietach. Musli może jednak także służyć konkretnym celom dietetycznym. Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Na półkach sklepowych coraz częściej możemy znaleźć produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Dieta bezglutenowa stała się jednym z najmodniejszych trendów żywieniowych, który pomaga w dbaniu o zgrabną sylwetkę oraz dobre samopoczucie. Aby móc czerpać maksimum korzyści i przyjemności z ograniczania glutenu w diecie, warto przyswoić kilka cennych wskazówek.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia, określana również mianem choroby trzewnej lub choroby glutenowej, to schorzenie związane z nietolerancją glutenu, czyli białek znajdujących się w ziarnach owsa, żyta, jęczmienia i pszenicy.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko u osób, które mają zdrowotne przesłanki do jej stosowania. Decydują się na nią także Ci, którzy chcą się po prostu zdrowo odżywiać. W sklepach można znaleźć coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa, a wiele restauracji wprowadza specjalne menu. Z pomocą przychodzą także produkty gotowe - takie jak zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu Dania Babci Zosi.
  • Jak leczyć opryszczkę?
    Afty i opryszczki, to jedne z najpopularniejszych dolegliwości jamy ustnej. Są niepozorne, ale mogą być bardzo dokuczliwe i powodować ból, swędzenie i pieczenie. Nawet jeśli je wyleczymy, za jakiś czas mogą pojawić się ponownie. Takich nawrotów nie powinniśmy bagatelizować. Mogą one być powodem np. niedoboru witamin lub innego, bardziej poważnego schorzenia.