• Niebezpieczna praca
    7,5 tys. Polaków umiera w następstwie chorób nowotworowych pochodzenia zawodowego. Nasz kraj znajduje się na 6. miejscu w Europie w tej niechlubnej statystyce – poinformowała prof. Danuta Koradecka, dyrektor Centralnego Instytutu Ochrony Pracy – Państwowego Instytutu Badawczego.
  • Strażacy dogaszają pożar, który strawił rozlewnię rozpuszczalników w Żywcu (Śląskie). Działania utrudniają opary, które raz po raz podsycają ogień. Sytuacja jest jednak opanowana – podali we wtorek rano żywieccy strażacy.
  • Badanie w laboratorium
    UE rozszerza listę substancji endokrynnie czynnych, tj. niebezpiecznych dla gospodarki hormonalnej człowieka, o cztery nowe chemikalia z grupy ftalanów stosowane m.in. przy produkcji płytek podłogowych PVC i zasłon prysznicowych.
  • Bomba z opóźnionym zapłonem na dnie Bałtyku
    Bałtykowi zagraża katastrofa ekologiczna. Na dnie morza zalega około 50 tysięcy ton niemieckiej broni chemicznej z czasów II wojny światowej. Jeżeli natychmiast nie zostaną podjęte kroki zmierzające do oczyszczenia dna, może dojść do skażenia akwenu.
  • 80 śmiertelnych ofiar skażonego alkoholu w Indiach
    Kilkadziesiąt osób śmiertelnie zatruło się skażonym alkoholem domowego wyrobu. Liczba śmiertelnych ofiar wzrasta jednak z godziny na godzinę, a do szpitala trafiają kolejni pacjenci w ciężkim stanie. O tej tragedii mieszkańców indyjskiej wioski Sangrampur, odległej o około 30 km od Kalkuty poinformowały lokalne władze.
  • Wielu nowotworom można by zapobiec przez zdrowszy tryb życia
    Najnowszy raport dotyczący czynników ryzyka zachorowania na raka może cię zaskoczyć. Ponad 40 proc. przypadków nowotworów diagnozowanych co roku w Wielkiej Brytanii jest związanych ze stylem życia i takimi nawykami jak palenie, picie alkoholu i złe odżywianie.
  • Oto świństwa obecne w żywności. Sprawdź, czym się zatruwasz!
    Cyklaminian sodu czy suszone mszyce. Producenci dodają do żywności około 13 tysięcy składników, które mają ją konserwować, nadawać jej odpowiedni smak i kolor. Są one dopuszczone do użycia na terenie UE. Ale czy są zdrowe?