• Hipercholesterolemia. Przyczyna zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy
    Hipercholesterolemia rodzinna – choroba, która zabija albo prowadzi do ciężkich chorób sercowo-naczyniowych nawet w młodym wieku, na czele z zawałem serca lub udarem mózgu, to jedna z najczęściej występujących chorób genetycznych. Szacuje się, że może na nią cierpieć nawet 1 na 200 osób.
  • Otyły mężczyzna u lekarza
    Cholesterol i nadciśnienie powoduje co roku 175 tysięcy zgonów i zagraża 6,5 mln Polaków. W przypadku tych zagrożeń kluczowa jest dieta i ruch – mówili w czwartek w Warszawie lekarze i dietetycy podczas konferencji "Zabójczy duet".
  • Aronia
    Aronia to prawdziwy skarb. Jest niedroga, łatwo dostępna, a ma cały wachlarz właściwości prozdrowotnych: obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi. Z owoców aronii można przygotować soki, dżemy czy powidła. O tych cudownych owocach opowiedziały w "Dzień Dobry TVN" prof. Iwona Wawer i Agnieszka Cegielska.
  • Dieta, która obniża poziom cholesterolu
    Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do zawału serca i udaru mózgu, które są jednymi z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci. Warto temu zapobiegać, stosując odpowiednią dietę.
  • cholesterol
    Od 125 do 150 tys. osób w Polsce choruje na hipercholesterolemię rodzinną. Zaledwie 3 tys. ma tę chorobę zdiagnozowaną i są leczone.
  • Lekarz ogląda skan mózgu
    Regularna kontrola ciśnienia tętniczego, poziomu cukru i cholesterolu to ważne elementy profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych - przekonują organizatorzy kampanii edukacyjnej Zapobiegam.pl. Akcja ruszył z okazji obchodzonego 10 maja Europejskiego Dnia Profilaktyki Udarowej.
  • Lekarz
    Najgorzej leczoną chorobą w Polsce jest hipercholesterolemia, choć cierpi na nią aż 61 proc. Polaków – mówili w czwartek specjaliści podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Podstawowej Opieki Zdrowotnej i Profilaktyki w Warszawie.
  • Serce
    Poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi można bezpiecznie obniżać do bardzo niskich wartości, dzięki czemu u pacjentów dodatkowo maleje ryzyko powikłań miażdżycy, takich jak zawał serca czy udar mózgu – wskazują najnowsze badania.
  • Mężczyzna ma zawał serca
    Liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych w 2020 roku przekroczy 200 tysięcy. Najbardziej zagrożone są osoby z rodzinną hipercholesterolemią – ocenił profesor Michał Zakliczyński ze Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.
  • Orzechy
    Większość z nas orzechy traktuje jako słoną przekąskę, zajadaną przed telewizorem. Tłumaczymy ich brak w diecie… kalorycznością. Często zapominamy, że orzechy są tak kaloryczne, gdyż są tłuste. I jest to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Zjadając około 30 gramów, czyli garść orzechów dziennie, na pewno nie przytyjemy, za to dostarczymy swojemu organizmowi wiele dobrego. Zobaczcie jakie właściwości mają orzechy.