• Chrzan
    Po chrzan sięgamy głównie w czasie świąt wielkanocnych lub przy robieniu przetworów. Tymczasem powinniśmy jeść go częściej. Jakie są zalety prozdrowotne chrzanu? Jakie witaminy zawiera?
  • Chrzan
    Mikołaj Rey z "Dzień Dobry TVN" wybrał się do Puszczy Kampinowskiej, gdzie właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Małgorzata Piotrowska wyjaśniła mu m.in., jakie są właściwości chrzanu. Razem przygotowali zupę chrzanową. Jakich składników użyli? - Im mniejsza średnica korzenia chrzanu, tym większa ilość składników antynowotworowych - powiedział podróżnik kulinarny w studiu programu. Czy w kuchni francuskiej występuje chrzan?
  • Chrzan
    Jeśli tylko masz dostęp do świeżych bulw chrzanu, możesz w szybki i łatwy sposób sam przygotować ten typowo świąteczny dodatek do dań. Oto nasz przepis na chrzan - sprawdzony i przetestowany.
  • Mięso z chrzanem
    Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
  • Chrzan
    O walorach smakowych i prozdrowotnych chrzanu wiemy już prawie wszystko. Jednak nie każdy zna jego unikalne właściwości kosmetyczne. Jak wykorzystać go do codziennej pielęgnacji naszej skóry? Przedstawiamy 4 kroki dbania o cerę z chrzanem!
  • Gdzie i kiedy odkyto właściwości zdrowotne chrzanu?
    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym...
  • Chrzan
    Na Wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć chrzanu i rzeżuchy - radzi dietetyk.
  • Chrzan chroni przed niestrawnością
    Tej przyprawy nie może zabraknąć w potrawach szykowanych na Wielkanoc. I dobrze! Chrzan ma wiele prozdrowotnych właściwości. Poznaj je.
  • Ranking świątecznych pyszności
    Boże Narodzenie ma swoje 12 tradycyjnych potraw. Ale są i dania, bez których nie może się obejść wielkanocne menu. Oto 10 żelaznych potraw, które - oczywiście w rozmaitych wariacjach - muszą pojawić się na stole.