• Nowy sposób na wielkanocną babę
    Dla niektórych babka piaskowa jest ciastem najsilniej kojarzącym się z Wielkanocą. Możesz ją przyrządzić tradycyjnie lub dokonać pewnych innowacji, które odmienią jej smak i wygląd. Oto porady i przepis!
  • Kuchnię wypełnia zapach świeżo upieczonego ciasta, a Ty nie możesz doczekać się, kiedy skosztujesz ulubionego wypieku. Już wyjmujesz go z piekarnika i nagle okazuje się, że Twoje plany popsuł zakalec. Skąd się wziął i co z nim zrobić? Już podpowiadamy!
  • Czy makowiec może zaskoczyć? Oto pięć przepisów, które udowadniają, że nawet najbardziej tradycyjne ciasto może nabrać niesamowitego charakteru. Wystarczy przygotować je trochę innym sposobem niż zazwyczaj.
  • Ciasto z owocami
    Przekładany kremem śmietanowy tort na bazie masła oraz tłustego mleka i na dodatek suto nasączony alkoholem to rarytas, którego z całą pewnością powinni unikać wszyscy dbający o linię. To jednak wie każdy. A co z coraz powszechniej reklamowanymi tzw. dietetycznymi słodyczami? Czy dzięki nim podczas odchudzania możemy pozwolić sobie na odrobinę luzu czy też mamy do czynienia z kolejnym „chwytem marketingowym”?
  • Pieczenie ciasta
    Nie każdy jest kulinarnym mistrzem, a jednak wszystkim zależy na tym, by domowe wypieki zachwycały rodzinę i gości..
  • Przygotowywanie ciasta
    Nie każdy jest kulinarnym mistrzem, a jednak wszystkim zależy na tym, by nasze wypieki zachwycały rodzinę i gości. Jeśli chcemy, by pieczenie było tylko przyjemnością, warto pamiętać na przykład o tym, żeby zawsze przesiewać mąkę do wypieków, a jajek nie dodawać bezpośrednio do masy, tylko do miseczki, by wcześniej sprawdzić ich świeżość. Tym sposobem nie zmarnujemy całego ciasta. Sprawdź kuchenne triki na udane wypieki.
  • Ciasto z malinami i bezą kokosową
    Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem i świetnie komponują się ze słodkimi łakociami.Ciasto z malinami to doskonała propozycja na letnią popołudniową przekąskę.
  • Pieczenie ciasta
    Puszyste babki, ozdobne mazurki i inne tradycyjne ciasta już za chwilę zagoszczą na większości polskich stołów. W każdym z tych wypieków tłuszcze odgrywają niezastąpioną rolę. Jaką? Zdradzają eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”: dietetyk mgr Ewa Kurowska oraz szef kuchni Jerzy Nogal.
  • Bułeczki drożdżowe
    Drożdżówka może być smaczna i zdrowa. Dietetycy przekonują, że to tylko kwestia zamiany kilku składników.
  • Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami
    Przygotowując słodkości, warto pamiętać, że niesamowity smak i przyjemność z jedzenia nie zawsze muszą wiązać się z rezygnacją z cennych wartości odżywczych. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, aromatyczne ślimaki z ciasta francuskiego kuszą migdałowym smakiem, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i minerałów zawartych w chrupiących orzechach. Niebiański deser z nutką bakaliowej przyjemności.