• Ciecierzyca i pomidory
    Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub groch włoski. Należy do grupy roślin strączkowych i ma liczne właściwości zdrowotne. Jest doskonałym źródłem białka i posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego może zastępować mięso.
  • Ciecierzyca
    Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub groch włoski. Należy do grupy roślin strączkowych i ma liczne właściwości zdrowotne. Jakie?
  • Naleśniki
    Dobrym pomysłem na smaczny i sycący obiad w gronie najbliższych są wytrawne naleśniki. To proste danie, które można przyrządzić już w kilka minut. Kluczem do sukcesu w przypadku tego rodzaju naleśników jest farsz. Warto zrezygnować z mrożonych warzyw i wykorzystać coś znacznie bardziej pożywnego, a mianowicie gotowaną cieciorkę. Z nią wytrawne naleśniki nabiorą orientalnego i wyrazistego aromatu.
  • Zapiekanka
    W gorące, letnie dni wielu z nas sięga po proste i sprawdzone przepisy. Długie gotowanie w tropikalnych temperaturach nie jest bowiem niczym przyjemnym. Daniem, które doskonale sprawdzi się w takich warunkach są zapiekanki. Nie każdy wie, że to typowo polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku. Warto jednak nieco poeksperymentować i nadać temu daniu nieco orientalnego klimatu.
  • Kanapka z pastą z ciecierzycy
    Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Dania z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację. Oto nasze propozycje na całodniowe menu z ciecierzycą w roli głównej.
  • Wegetariański burger
    Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.