• Badanie glukometrem
    27 czerwca, w rocznicę odkrycia insuliny obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Z roku na rok rośnie liczba chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 2. Cukrzyca nie bez powodu określana jest mianem choroby cywilizacyjnej, raport Światowej Organizacji Zdrowia WHO stwierdza, że do 2030 r. cukrzyca będzie jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Warto przyjrzeć się bliżej przyczynom cukrzycy, gdyż świadomość czynników generujących rozwój choroby okazuje się pomocna w profilaktyce cukrzycy. A zdrowy styl życia ma wartość zarówno profilaktyczną, jak i wspomagającą terapię cukrzycy.
  • Dietetyczny talerz
    Ileż to razy między nami kobietami prowadziłyśmy tego typu dialogi: „Ćwiczę, jem tylko sałatę, a waga ani drgnie!”. Jedną z przyczyn może być insulinooporność.
  • Kobieta bada się glukometrem
    W Polsce liczba osób cierpiących z jej powodu sięga już 2,6 miliona. Uznaje się, iż co szósty chorujący nie wie o swoim schorzeniu. Ci świadomi choroby lub jej zagrożenia niespiesznie udają się na badania - ponad połowa chorych trafia do specjalistów w chwili gdy pojawiają się nie objawy, a powikłania. Cukrzyca, bo o niej mowa, w pełni zasłużyła na miano choroby cywilizacyjnej, jednak tytuł ten może odebrać jej współczesna medycyna oraz coraz większa samoświadomość pacjentów.
  • Jak rozpoznać cukrzycę?
    Mówi się, że cukrzyca lubi rozwijać się w ukryciu. Niektóre jej objawy można bowiem pomylić na przykład z przepracowaniem czy kiepską dietą. Tymczasem są one dość charakterystyczne dla tej choroby. Poznaj je.
  • Słodzenie herbaty
    Według Światowej Organizacji Zdrowia dziennie możemy zjeść 5 łyżeczek cukru. Tymczasem statystyczny Polak zjada miesięcznie 3,5 kg cukru, z czego 1 kg to ten w torebkach, a reszta ulokowana jest w innych produktach. Jakich? Dlaczego jest szkodliwy? Kiedy cukier pojawił się w Europie?
  • USG nerek
    Jakie symptomy mogą świadczyć o tym, że z nerkami dzieje się coś złego?
  • Łosoś
    Apetyczne smażone karpie, pachnąca kapusta, bajecznie słodkie makowce – Boże Narodzenie to ogromne wyzwanie dla osób cierpiących na cukrzycę. Jak przetrwać święta bez uszczerbku na zdrowiu?
  • Jogurt z borówkami
    Badania wykazały, że osoby, które jedzą śniadanie, są mniej zagrożone chorobami układu krążenia i cukrzycą niż te, które pomijają ten posiłek.
  • Glukometr
    W Polsce zwiększa się zachorowalność zarówno na cukrzycę dorosłych (typu 2), jak i u dzieci oraz nastolatków (typu 1) – alarmuje prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego prof. Maciej Malecki.
  • Tofu
    Dobrym dietetycznym zamiennikiem są także rośliny strączkowe. Ważne by stek czy schabowy jak najrzadziej pojawiał się na twoim talerzu. A jak jest z drobiem?