• Czereśnie
    Wiosna i lato to pory roku, kiedy możemy w pełni cieszyć się z dobrodziejstw natury. To właśnie w tym czasie na naszych stołach goszczą uwielbiane przez wszystkich owoce: truskawki, czereśnie i maliny. Ale to nie wszystko! Zobaczcie co jeszcze może znaleźć się w waszym jadłospisie w te ciepłe miesiące i postawcie na odżywianie sezonowe!
  • Czereśnie
    To nie są dobre wieści. W tym roku możemy nie zjeść niektórych owoców. Inne będą bardzo drogie. Wszystko przez przymrozki, które w wielu regionach Polski przyczyniły się do zniszczenia upraw - szczególnie drzew i krzewów owocowych.
  • Maliny
    Sezon na maliny i czereśnie dobiega końca. Te wyjątkowo soczyste i smaczne owoce kryją w sobie wiele drogocennych właściwości. Oto kilka powodów, dla których warto zgromadzić ich zapasy. Maliny są świetnym środkiem przeciwgorączkowym, natomiast czereśnie pomagają w leczeniu artretyzmu dzięki dużej zawartości witaminy B5.
  • Choć czereśnie są bardzo słodkie, nie tuczą
    Czereśnie składają się aż w 80 proc. z wody, ale w pozostałych 20 proc. kryją mnóstwo zdrowych składników. I - co ciekawe - warto je jeść w całości, także z szypułką i pestką.
  • To ocieplanie wizerunku premiera czy może reklama marki odzieżowej z udziałem szefa rządu? Media analizują zdjęcie, jakie pojawiło się na blogu Katarzyny Tusk. Widać na nim nie autorkę, a jej ojca i bratanka.
  • Czereśnie to smaczne i zdrowe owoce, które nadają się również do przetworów.
    Wśród owoców cieszących się największym powodzeniem podczas przyrządzania przetworów królują jabłka, wiśnie, maliny czy truskawki. Powszechnie dostępna w Polsce czereśnia jest w tym zakresie niesłusznie pomijana. Tymczasem owoc ten jest nie tylko zdrowy, ale i świetnie smakuje w formie dżemu czy kompotu.