• Stek
    Mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez schabowego, zaś jajecznicę jedzą tylko z boczkiem, a kanapki jedynie z szynką, powinni pomyśleć nad zmianą diety. Uczeni przekonują, że dieta obfitująca w czerwone mięso sprzyja rozwojowi raka jelita grubego.
  • Tofu
    Dobrym dietetycznym zamiennikiem są także rośliny strączkowe. Ważne by stek czy schabowy jak najrzadziej pojawiał się na twoim talerzu. A jak jest z drobiem?
  • Kiełbasa
    Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może powodować raka. Lekarze i dietetycy jednak uspokajają: wystarczy zdrowy rozsądek i dobrze zbilansowana dieta.
  • Boczek
    Czerwone mięso znowu na cenzurowanym. Okazuje się, że nie tylko zwiększa ryzyko raka jelita grubego (co dowiodły wcześniejsze badania), ale i raka piersi. Uczeni podpowiadają, jak komponować zdrową dietę.
  • Za dużo czerwonego mięsa w diecie grozi wysokim poziomem cholesterolu
    Co za dużo, to niezdrowo - można powiedzieć także w przypadku czerwonego mięsa. Naukowcy dokładnie sprawdzili, dlaczego nadmiar mięsa jest szkodliwy i czym grozi.
  • Czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka
    Duże badanie z udziałem pół miliona osób pokazało, jak ryzykowne jest spożywanie kiełbas, szynki czy bekonu. Przyczynia się do rozwoju śmiertelnie groźnych chorób.
  • Picie wina do mięsnej potrawy obniża poziom cholesterolu
    Dobra wiadomość dla wszystkich mięsożerców. Już nie musicie obawiać się, że po obfitym posiłku skoczy wam poziom cholesterolu. Naukowcy odkryli ciekawą właściwość czerwonego wina podawanego do mięsnych potraw.
  • Odpowiednia porcja czerwonego mięsa chroni przed depresją
    Dobra wiadomość dla miłośników kotletów. Zresztą nie tylko kotletów, bo także innych mięsnych potraw. Badania pokazują, że warto jeść czerwone mięso. Poprawia nastrój i chroni nas przed depresją.
  • Przetworzone czerwone mięso skraca życie
    Czerwone mięso w codziennej diecie to duże ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu raka lub chorób serca. Dowiodły tego ogromne badania z udziałem ponad 120 tysięcy osób. Uczeni ostrzegają, ale i dają rady mięsożercom, jak wzmocnić zdrowie.
  • Czerwone mięso zwiększa ryzyko cukrzycy
    Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".