• Kuchnia azjatycka
    Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe mięso.
  • ryż
    Ryż to produkt spożywczy, który zaspokaja potrzeby jednej trzeciej ludności świata. Jedni twierdzą, że sprzyja nadwadze przez wysoką kaloryczność, inni, że jest zbawienny na diecie lekkostrawnej. Dietetycy są jednak zgodni, że ryż to doskonałe źródło energii. Jest bowiem bogaty w niezwykle potrzebne węglowodany złożone. Jakie jeszcze ma zalety?
  • Chłodnik
    Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców.
  • Rodzinny obiad
    Błędy żywieniowe Polaków są podobne do tych, jakie popełnia obecnie cały wysokorozwinięty świat. Tymczasem prawidłowe nawyki żywieniowe, to klucz do odpowiedniej wagi ciała oraz dobrego samopoczucia i zdrowia. Szkoda jednak, że większość z nas utrwaliła niewłaściwe zwyczaje, które trudno jest potem zmienić! Jakie błędy popełniamy najczęściej, wylicza Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox.
  • Piwo
    Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem. Marco Ghia – szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zdradził nam swój piwny foodpairingowy elementarz.
  • Wojciech Modest Amaro, Maryla Rodowicz
    Maryla Rodowicz dała ostatnio od zrozumienia, że nie należy do grona fanów restauracji Wojciecha Amaro. On sam nie skomentował jej słów, w obronie męża stanęła jednak żona popularnego restauratora.
  • Ryż
    Rezygnujesz z ryżu, bo jest bardzo kaloryczny? To się może zmienić. Naukowcy opracowali technikę jego przygotowywania, dzięki której pomoże ci nawet zrzucić wagę.
  • Śniadanie wzmacnia serce
    Trwające 16 lat badanie z udziałem kilkudziesięciu tysięcy osób wykazało, że ten posiłek ma dobroczynny wpływ na kondycję serca i skutecznie chroni przed zawałem.
  • Nowy szef sieci McDonald's chce wprowadzić do menu więcej dań z kurczakiem zamiast z wołowiną
    Nowy szef sieci McDonald's porządki zaczyna od rewolucji w menu. Don Thompson chce, by klienci mieli do wyboru więcej dań z kurczakiem, zniknie za to sporo propozycji z dodatkiem wołowiny. Powód? Kurczak jest zdrowszy, ale też tańszy.
  • Zadbaj o to, by jedzenie ze stołu nie wylądowało w śmietniku
    Lodówka pęka w szwach, ale wkrótce w szwach pękają też biesiadnicy. A znaczna część zawartości półmisków ląduje w śmietniku. To gastronomiczna rzeczywistość świąt. By uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania. Oto kilka porad od Federacji Polskich Banków Żywności.