• Borówki
    W jakiej formie najlepiej zjadać takie owoce? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" dziennikarka Agnieszka Cegielska.
  • Kobieta na diecie
    Młode dziewczyny chcące zrzucić kilogramy wybierają drogę na skróty i sięgają po preparaty - często nielegalne - których producenci obiecują cuda w odchudzaniu. Dlaczego chęć bycia szczupłą jest ważniejsza od zdrowia?
  • Kobieta myje okno
    Powszechnie wiadomo, że codzienne ćwiczenia poprawiają sylwetkę oraz sprawność fizyczną. Co jednak jeśli ktoś nie lubi chodzić na siłownię lub biegać, a chce spalić trochę kalorii? Jak się okazuje, można to zrobić za sprawą np. wykonywania obowiązków domowych, spacerów, odpowiedniego odżywiania się, a nawet uśmiechania się.
  • Cynamon
    Kurkuma, cynamon i pieprz cayenne – to przyprawy, które niewątpliwie znalazłyby się w eliksirze młodości. O ile oczywiście zostałby on kiedykolwiek przygotowany. Mimo to warto pamiętać o cennych właściwościach tych substancji.
  • Smażone omlety z papryką
    Dietetycy i lekarze przekonują nas, że należy jeść 5-6 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny. Nieco inaczej działa okno żywieniowe. Na czym polega ten sposób odżywiania? Czy tego typu dieta jest skuteczna i zdrowa?
  • Mężczyzna biega z psem
    Sportowcy-amatorzy narażeni są na duże przeciążenia organizmu. Podobnie jak zawodowcy, poświęcają wiele czasu na samodoskonalenie i pokonywanie granic wytrzymałości i siły ich ciał. Czym zatem różnią się od osób uprawiających sport zawodowo i jak powinni wspierać swoją pracę odpowiednią dietą i suplementacją, aby osiągać lepsze wyniki.
  • Kobieta patrzy na czekoladę
    Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
  • Krewetki
    Jest kilka rodzajów krewetek. Różnią się one barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie. Krewetki są doskonałym źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 100 g krewetek to zaledwie 18 g białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram to tylko 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor.
  • Słodzik
    Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję w sprawie tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.
  • Ryby w puszczce
    Jeśli w naszej diecie znajdzie się nadmiar pewnych składników, organizm może zacząć się buntować. Białko pełni bardzo ważną rolę, ale jego zbyt duża ilość może spowodować przykre dolegliwości. Pogarsza się nastrój, nerki zaczynają gorzej pracować, powstają kłopoty z przewodem pokarmowym, oddech jest nieprzyjemny.