• Wędlina
    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych.
  • Soki w butelkach
    Najpopularniejsze metody detoksykacyjne: dieta owocowa-warzywna, aktywność fizyczna, kuracje ziołowe. Dieta owocowo-warzywna polega na spożywaniu odpowiednio przygotowanych i dobranych warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Ruch pobudza organizm do samooczyszczania. W walce z toksynami sprawdzają się ćwiczenia o średniej intensywności. Kuracja ziołowa działa moczopędnie i detoksykacyjnie.
  • Szczęśliwa rodzina
    Włosi są najzdrowszym narodem na świecie - wynika z raportu agencji Bloomberg. W rankingu 163 krajów pod nazwą Bloomberg Global Health Index Włochy zajmują pierwsze miejsce. To zasługa jedzenia świeżej żywności i diety śródziemnomorskiej - podkreślają media.
  • Kobieta je sałatkę
    Pamiętasz jeszcze swoje noworoczne postanowienia? Minęło dopiero kilka miesięcy, a ty już zapomniałaś o tym, że w tym roku miałaś być naprawdę fit i wreszcie pozbyć się nadmiaru kilogramów. A może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
  • Henryka Krzywonos
    Dla osób, które borykają się z poważną nadwagą i rozważają chirurgiczne zmniejszenie żołądka, pani Henryka może być prawdziwą zachętą do podjęcia tego kroku...
  • Grillowany łosoś z warzywami
    Dr Lucilla Titta to specjalistka w dziedzinie żywienia i koordynatorka projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie, która wspólnie z dziennikarką Elianą Liotta - napisała książkę "Dieta Smartfood".
  • Kobieta je owoce
    Kiedy na przednówku wiosny zaczyna brakować sił, warto pomyśleć o wsparciu organizmu "od środka".
  • Grillowane owady
    Kuchnia dla odważnych? Wcale nie! Nawet Unia Europejska zachęca do jedzenia owadów. Badania wykazały, że może to mieć bardzo pozytywny wpływ na środowisko. Za jadalne uznaje się bowiem ponad 2000 gatunków. Ich hodowla jest ekonomiczna i niedroga. Owady są doskonałym, alternatywnym źródłem białka i bogactwem wapnia oraz minerałów. Wbrew pozorom… są też smaczne! Pamiętajcie jednak, by próbować owadów ze sprawdzonego źródła.
  • Kobieta odmawia jedzenia
    Karolina Davreux przez problemy związane z rodziną i szkołą wpadła w depresję, co poprowadziło ją w stronę anoreksji, a następnie - bulimii. Dziewczyna trafiła do fundacji Światło Dla Życia prowadzonej przez Ewę Galus-Raczyńską, dzięki której może uczestniczyć w 6-tygodniowej terapii zamkniętej, podczas której bierze udział w sesjach terapeutycznych i spotkaniach z dietetykiem.
  • Kuchnia azjatycka
    - Proponowałabym oczyścić swój organizm po okresie zimowym - podkreśliła dietetyk. Jak to zrobić? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska.