• Produkty, które powodują alergię pokarmową
    W leczeniu alergii pokarmowej najskuteczniejsze jest czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej – twierdzą eksperci.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Jajka
    Alergia na jajka jest jednym z najczęściej występujących uczuleń. Warto wiedzieć, jakie są jej typowe objawy oraz jak można ją leczyć.
  • Kobieta odmawia jedzenia pieczywa
    Wszelkie diety eliminacyjne, w tym popularna bezglutenowa, jako sposób na schudnięcie są niekorzystne dla organizmu. Eliminacja samego glutenu z diety nie spowoduje utraty wagi, przeciwnie często może powodować utycie - wskazuje Natalia Drabińska z PAN w Olsztynie.
  • Coraz więcej osób ma alergię pokarmową
    We Francji wielcy mistrzowie kuchni troszczą się o klientów z alergiami. Liczba gości będących na specjalnych dietach wzrasta bowiem z każdym rokiem.
  • Dziecko je posiłek
    Ponad 6 proc. dzieci w Polsce cierpi na alergię pokarmową. Alergie te w większości przypadków mijają wraz z wiekiem. Nim jednak maluch nabierze tolerancji na dany pokarm, standardową strategią terapeutyczną jest zastosowanie diety eliminacyjnej. O tym, jak należy postępować, aby przy okazji wykluczania niektórych wartościowych produktów z jadłospisu najmłodszych nie dopuścić do niedoborów żywieniowych i zaburzeń wzrastania mówiła prof. Hanna Szajewska podczas III Międzynarodowej Konferencji Medycznej „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”.