• Kuchnia azjatycka
    - Proponowałabym oczyścić swój organizm po okresie zimowym - podkreśliła dietetyk. Jak to zrobić? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska.
  • Zamrożone mięso
    Czy każdy powinien jeść mięso? Ile powinniśmy go spożywać? Powiedziała o tym dietetyk prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
  • Kobieta ziewa
    Brak słońca, dieta uboga w cenne dla organizmu minerały, brak witamin – to wszystko powoduje, że organizmowi ciężko dostosować się do zmian, które niesie za sobą kolejna pora roku, dlatego nie dla wszystkich nadejście wiosny oznacza zastrzyk energii i chęć do działania. Niektórzy odczuwają w tym okresie osłabienie, brak koncentracji i senność. To może być wiosenne przesilenie. Podpowiadamy, jak skutecznie sobie z nim radzić i cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.
  • jarmuż
    - Ma więcej wapnia niż mleko, mnóstwo antyoksydantów - powiedziała o jarmużu dietetyk i alergolog dr Danuta Myłek. Jakie zawiera witaminy i kto powinien go jeść?
  • Śniadanie
    Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
  • Dziewczynka je posiłek
    Wyjaśniła to ekspert ds. żywienia dzieci Ewelina Tabaczar. Powiedziała też, jakie przekąski powinny dostawać dzieci.
  • Kapusta kiszona
    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna?
  • Cukier
    Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy, jednak trzeba pamiętać, że biały cukier nie jest zdrowy. Jak ograniczyć spożywanie tego składnika nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W "Dzień Dobry TVN" dietetyk Aneta Łańcuchowska opowiedziała o naturalnych zamiennikach cukru. Czym charakteryzuje się każdy z nich?
  • Masło
    - W każdym jest coś dobrego i złego - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Justyna Mizera. Co dobrego jest w maśle? Na co zwracać uwagę przy kupnie margaryny?
  • Kasza jaglana
    Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.