• Słodzik
    Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję w sprawie tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.
  • Wędlina
    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych.
  • Kolor warzyw może być zasługą sztucznych barwników
    Warto dokładnie studiować skład produktów, zanim je kupimy i zjemy. Na etykietach często znajdujemy literę "E" z różnymi cyframi. Co może oznaczać?
  • Barwniki dodawane do słodyczy często wywołują uczulenie
    To zamaskowane pułapki - słodkie i barwne. Chodzi o wszelkiego rodzaju kolorowane słodkości, po które dzieci wyciągają ręce. Jeśli się dzieje tak często, to efekt zjawia się pod postacią ADHD. Okazji nie brakuje: czekolada, dżem, kolorowy budyń, galaretki, lody, batony, cukierki, polewy, żelki, jogurty, marmolada, guma do żucia. Piękny wygląd, a do tego cukier, po połączeniu czynią z tej mieszanki żywność, po którą dzieci lepiej żeby nie sięgały.