• Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Przygotowywanie mięsa
    Glutaminian sodu to związek chemiczny, który na etykietach kryje się pod oznaczeniem E621. Używany jest jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów spożywczych. Ten dodatek do żywności wywołuje na całym świecie wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że ma zły wpływ na nasze zdrowie. Czy aby na pewno?
  • Zupa
    Prowadząca program "Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę kostkę rosołową. Co wchodzi w jej skład? Jaki wpływ na zdrowie ma glutaminian sodu?
  • Mężczyzna
    Według naukowców stopnień przetworzenia żywności jest odwrotnie proporcjonalny do pobudzanego uczucia sytości. Produkty rafinowane są zazwyczaj ubogie w błonnik i zawierają dużą ilość tłuszczów lub cukrów dodawanych, a także wzmacniaczy smaku, które zaburzają naturalny apetyt i mogą powodować nadwagę.
  • Jak opanować napady głodu?
    Jest jednym z pięciu podstawowych smaków, jakie odczuwamy. Dominuje w kuchni azjatyckiej. U nas określany jest jako „rosołowy” i wzbogaca głównie dania mięsne. Jak wynika z najnowszych badań, pomaga zapanować nad apetytem.