• kobieta zmęczona w pracy
    Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – przyznali eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • Joanna Koroniewska
    W czasach, gdy ekspertkami od zdrowego żywienia stają się celebrytki, o bzdurne teorie wygłaszane w tonie naukowych mądrości nie trudno. Ostatnio autorką takich rewelacji była Joanna Koroniewska, która za wygłoszoną przez siebie "prawdę" na temat glutenu została nominowana do Biologicznej Bzdury Roku.K
  • Jaka dieta przed treningiem?
    Nie ma badań potwierdzających, w jaki sposób dana grupa krwi wpływa na trawienie poszczególnych składników odżywczych - mówi w rozmowie z dziennik.pl dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Wspólnie obalamy mity i potwierdzamy fakty związane z nowinkami dotyczącymi zdrowego odżywiania.
  • Przygotowanie kanapki
    Kiedyś jak ognia unikaliśmy tłuszczów i cukrów, teraz równie ochoczo ze swoich jadłospisów wykreślamy produkty zawierające gluten czy laktozę. W rozmowach o dietach dyskusje o liczbie kalorii czy zgubnym wpływie węglowodanów na figurę coraz częściej zastępują różnego rodzaju nietolerancje i alergie pokarmowe. Czym te dolegliwości się różnią? Ilu z nas rzeczywiście na nie cierpi i jak to sprawdzić?
  • Biały proszek w plastikowej torebce. Narkotyki
    "Chcesz sprawdzić, czy Twoja metamfetamina lub inny narkotyk nie zawiera szkodliwego glutenu?" - pisze Polska Policja na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Żart funkcjonariuszy przypadł do gustu internautom. Pod postem jest już kilkadziesiąt tysięcy polubień.
  • Kobieta odmawia jedzenia pieczywa
    Szacuje się, że na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, może chorować ok. 400 tys. Polaków, to jest 1 proc. społeczeństwa. Wpływ glutenu na nasze zdrowie jest szeroki - dotyczy nie tylko jelit, ale również… płodności. Już dziś badania wskazują, że celiakia może przyczyniać się do problemów z zajściem w ciążę, zwiększać ryzyko poronień, wczesnych porodów czy powodować zaburzenia erekcji u mężczyzn.
  • Owies
    Komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, które przeżywają obecnie swój renesans – mówi dietetyk Sandra Ataniel.
  • Pieczywo bez glutenu
    Opracowanie receptur produktów piekarniczych, które po wypieku atrakcyjnie wyglądają, są smaczne, a w składzie nie zawierają w glutenu - to zadania, którego podjęli się naukowcy z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
  • Mąka
    Najnowsze badania przedstawione przez Columbia University Medical Center i Harvard Medical School wykazały, że brak glutenu w momencie, kiedy nam nie szkodzi, może zaszkodzić.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?