• Kuchnia koreańska
    Zieloną matchę zastąpi również zielona, azjatycka roślina o nazwie pandan. W szklankach z napojami znajdą się do tej pory głównie gotowane albo pieczone ziemniaki, a na stołach zagoszczą dania hybrydowe. Jakie jeszcze kulinarne nowości znajdziemy na talerzach w nadchodzącym 2018 roku?
  • Gotowanie
    Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, a jajko na twardo nie pękało podczas gotowania? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym wideo. Sprawdź triki kulinarne, które ułatwią życie w kuchni każdej pani domu!
  • Szefowie kuchni
    Jak trudno jest zachować wstrzemięźliwość w jedzeniu i zgrabną sylwetkę, mając do czynienia ze smakowitymi dziełami sztuki kulinarnej? Najlepiej wiedzą o tym szefowie kuchni. Ci mądrzy wiedza jednak, jak pozostać szczupłymi. Teraz dzielą się z nami tajnikami swoich diet. Smakosze i łakomczuchy – to trzeba wiedzieć!
  • Zadbaj o to, by jedzenie ze stołu nie wylądowało w śmietniku
    Lodówka pęka w szwach, ale wkrótce w szwach pękają też biesiadnicy. A znaczna część zawartości półmisków ląduje w śmietniku. To gastronomiczna rzeczywistość świąt. By uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania. Oto kilka porad od Federacji Polskich Banków Żywności.
  • Nowa kuchnia polska - czy gotujemy inaczej?
    Podejście Polaków do gotowania bardzo się zmienia. To już nie tylko konieczność, ale i przyjemność - przekonuje socjolog jedzenia dr Tomasz Sobierajski. Polacy chętnie odkrywają nowe smaki i eksperymentują w kuchni, a co najważniejsze potrafią czerpać z tego przyjemność.
  • Solone, prażone, w czekoladowej polewie lub w miodzie, orzechy to przekąska, po którą sięgamy chętnie i często. Dietetycy podkreślają jednak, że najzdrowiej jest zajadać je bez dodatków, prosto z łupiny.
  • Gotowanie to świetna zabawa. Spróbuj sama!
    Gotowanie przeżywa prawdziwy renesans. Coraz chętniej sięgamy po egzotyczne przyprawy i nie boimy się eksperymentować w kuchni. Odkrywamy smaki na nowo, a fartuszek nie kojarzy się z nudną gospodynią domową, tylko z telewizyjnymi gwiazdami. Ty też możesz zostać Martą Gessler czy Nigellą Lawson. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni, kilka niezbędnych sprzętów i na początek sprawdzone przepisy.