• Grillowanie owoce
    Okres wakacji niemal każdemu kojarzy się z wypoczynkiem, spotkaniami z przyjaciółmi i dobrym jedzeniem. Od wielu lat królem polskiego lata jest … grill. Jednak osoby, które w ciągu roku stosowały diety i wyrzekały się nadmiaru kalorii teraz mają spory dylemat. Czy na urlopie można pozwolić sobie na tradycyjne barbecue party? Czy mała kiełbaska z musztardą jest całkowicie zakazana?
  • Grillowane owoce
    Na popularnych składanych i ogrodowych grillach żyje więcej bakterii niż na… toalecie – alarmują badacze. Zanim więc zaczniemy grillować steki, warzywa lub pieczywo, warto wziąć się za porządne sprzątanie, aby przypadkiem nie przyprawić dań…. groźnymi mikrobami.
  • Grillowane owoce
    Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Jak sprawić, aby tłuste potrawy stały się mniej kaloryczne? Jest na to kilka sposobów. Tłuste kiełbasy, kaszanki i mięsa warto zastąpić chudym drobiem. Ciężkie sosy do potraw z grilla zmień na dipy, bazujące na jogurtach naturalnych oraz ziołach. Jak jeszcze oszukać zbędne kalorie?
  • Grillowane owady
    Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
  • Warzywa z grilla
    Sezon na grilla w pełni i eksperci zachęcają do przyrządzania lekkich potraw na świeżym powietrzu. To zdecydowanie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie - mówi dietetyczka Małgorzata Bernady.
  • Grillowane mięso
    Majówka jest okazją do zrobienia pierwszego w tym sezonie grilla, nawet jeśli pogoda nie dopisuje. Dietetycy przestrzegają przed błędami popełnianymi przy grillowaniu.
  • Grillowanie mięso
    Początek maja to niezmiennie inauguracja sezonu grillowego. Moda na majówkę przy ruszcie nie przemija. Świeże powietrze zaostrza apetyt, więc nasze menu powinno być sycące. Choć stale najpopularniejszą potrawą z grilla jest kiełbasa, warto zdobyć się na odrobinę fantazji. Jakie potrawy wrzucić na ruszt, aby biesiadowanie na świeżym powietrzu było nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkostrawne? Kilku wskazówek udziela Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
  • Grillowanie
    Aby grilowanie było smaczne i zdrowe trzeba przestrzegać kilku zasad - podkreśla specjalista z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH.
  • Grillowanie mięso
    Pogoda coraz lepsza, warto więc otworzyć sezon grillowy. Aby dania z rusztu były zdrowe i nie zawierały substancji działających rakotwórczo, trzeba je dobrze przyrządzić.