• Ogórki
    W insulinooporności dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek organizmu na insulinę mimo jej prawidłowego lub podwyższonego poziomu we krwi. Jednym z elementów leczenia insulinooporności jest stosowanie odpowiedniej diety. Co zatem mogą jeść, a czego nie powinny osoby z tym zaburzeniem?
  • Ćwiczenia
    Na czym polega insulinooporność? Powiedział o tym prof. Mariusz Wyleżoł, bariatra, WUM, komitet ekspertów Fundacji Od-Waga.
  • Dietetyczny talerz
    Ileż to razy między nami kobietami prowadziłyśmy tego typu dialogi: „Ćwiczę, jem tylko sałatę, a waga ani drgnie!”. Jedną z przyczyn może być insulinooporność.
  • Otyła kobieta
    Według analizy Komitetu Zdrowia Publicznego PAN w Polsce jest 2,73 mln diabetyków. Natomiast WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oszacowała, że do 2030 roku cukrzyca stanie się siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów na świecie. Choroba ta często idzie w parze z otyłością, dlatego warto podejmować temat m.in. odpowiedniego żywienia.
  • Kobieta u lekarza
    Utarło się, że insulinooporność to problem tylko ludzi otyłych i tych, którzy już chorują na cukrzycę. To nie do końca prawda – może on dotyczyć znacznie szerszego grona ludzi! To zaburzenie metaboliczne jest w dodatku niebezpieczne, bo nie dość, że przez wiele lat może nie dawać jakichkolwiek objawów, to jego mechanizm przypomina błędne koło, które bardzo trudno przerwać. Warto więc dowiedzieć się o nim jak najwięcej, by skutecznie mu zapobiegać, a w razie potrzeby szybko zareagować.