• Jajka
    Choć większość Polaków nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez jajek, na co dzień jemy ich niewiele. Rocznie zjadamy ich ok. 150 w różnej postaci i choć konsumpcja rośnie, to i tak jest znacznie mniejsza niż na Zachodzie. Podczas zakupów kierujemy się ceną, jaja ekologiczne odpowiadają za 0,2 proc. sprzedaży. Polska jest od lat w czołówce eksporterów jajek, branża boryka się jednak z problemami, przede wszystkim z pozyskiwaniem źródeł białka do produkcji karmy.
  • Jajko
    Jak potwierdzają naukowcy, jajka od kur z wolnego chowu mogą być niebezpieczne.
  • Jajecznica
    Sałatka z pomidorów, marchewki i sałaty będzie o wiele zdrowsza, jeśli dodasz do niej jajka - przekonują naukowcy z Purdue University. Dlaczego tak się dzieje?
  • Żółtko
    Zjedzenie czterech jajek w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego - ustalili fińscy naukowcy. Według nich, jajka zawierają składniki, które usprawniają metabolizm glukozy i w efekcie obniżają poziom cukru we krwi.
  • Jak zdrowe są jajka?
    Nie ma Wielkanocy bez jajek. W okresie przedświątecznym wraca więc temat ich szkodliwości, jeśli jemy je w nadmiarze. Ale czy aby na pewno jajka szkodzą zdrowiu?
  • jaja jajka żółtko jajo jajko
     Potrawy na bazie jajek są jednym z najlepiej zbilansowanych produktów odzwierzęcych. Zawierają aminokwasy egzogenne oraz lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, zwłaszcza podczas świąt, by nie przekroczyć rekomendowanej przez Światową Organizację Zdrowia dawki 10 sztuk tygodniowo.
  • Pisanki, święconki i koniec końców za sprawą Wielkanocy zostajesz z solidnym zapasem jaj. Jak je spożytkować w kuchni? Oto pomysł - przepisy na jajeczne sałatki. Proste w przygotowaniu i zdrowe, doskonale sprawdzą się w Wielkanoc i o każdej innej porze roku.
  • Skamieniałe szczątki dinozaura
    Takie odkrycie to sensacja na skalę światową. Naukowcy potwierdzili, że w Portugalii odnaleziono najstarsze jaja z embrionami mięsożernego dinozaura. 
  • Jajka lekiem na serce?
    Nie jest prawdą, że potrawy z jaj zwiększają ryzyko choroby serca. Ostatnie badania wskazują, że umiarkowane ich spożycie, wręcz obniża ciśnienie krwi równie skutecznie, co małe dawki leków.
  • Przed każdymi świętami dla przemysłowych producentów żywności konsumentami specjalnej troski stają się ci, którzy ulegają wprawdzie pokusie obżarstwa, ale opakowują ją w przekonanie, że jedzą bardziej zdrowo. Niektórzy nawet się łudzą, że ekologicznie. To coraz lepsi klienci, łatwo na nich zarobić. Ich grupa rośnie w zawrotnym tempie.