• Jajka
    Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego stołu bez ugotowanych na twardo jaj. Mimo iż nie cieszą się dobrą sławą z powodu zawartości cholesterolu, w świąteczne dni zapominamy zwykle o umiarze w ich spożyciu, a ewentualne wyrzuty sumienia zagłuszamy obietnicą poprawy nawyków żywieniowych wraz z nadejściem dni roboczych. Warto jednak zastanowić się, czy poczucie winy, wywołane zjedzeniem większej niż zazwyczaj ilości jaj, ma jakiekolwiek uzasadnienie. Czy jajka faktycznie są niezdrowe?
  • Jajka
    Jajka można jeść bez ograniczeń. Dietetyk Anna Jelonek zdradza, jakie są właściwości odżywcze jaj.
  • Pisanki w wielkanocnym koszyczku - obecność obowiązkowa
    Wielu z nas wielkanocny koszyczek przygotowuje na ostatnią chwilę. Oto krótki przewodnik po tym, co powinno się w nim zaleźć - poza pisankami i barankiem - wraz z wyjaśnieniem symboliki.
  • Wielkanocne jajka na cztery sposoby
    Jajka to podstawa wielkanocnego jadłospisu. Muszą się znaleźć w koszyczku ze święconką, ale również na świątecznym stole. By się prędko nie znudziły, proponujemy cztery niebanalne przepisy na wielkanocne jajka.
  • Jajka
    Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
  • Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim
    Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca wielkanocną potrawę dla tych, którzy chcą połączyć tradycyjny smak z nutką kulinarnej nowoczesności.
  • Jajka
    Alergia na jajka jest jednym z najczęściej występujących uczuleń. Warto wiedzieć, jakie są jej typowe objawy oraz jak można ją leczyć.
  • Jajka
    Główny Inspektor Sanitarny poinformował w piątek, że stwierdzono obecność bakterii Salmonella enteritidis w trzech partiach jaj oznakowanych na skorupkach kodami: 3PL30051328, 3PL30101312 i 3PL08101301. GIS ostrzega, że ich spożycie jest potencjalnie groźne dla zdrowia.
  • Jajka
    Główny Inspektor Sanitarny poinformował w piątek, że uzyskał informacje od Głównego Lekarza Weterynarii o wydaniu decyzji administracyjnej nakazującej wycofanie z obrotu wszystkich partii jaj konsumpcyjnych oznakowanych numerami 3PL30221321 i 3PL30221304.
  • Jajka
    W Polsce nie ma jaj zakażonych Salmonellą, o których informowali Holendrzy w systemie wczesnego ostrzegania RASFF - podał w piątek resort rolnictwa. Inspekcja Weterynaryjna ściśle współpracuje w tej sprawie z KE.