• Karp z cytryną
    Wigilia i święta Bożego Narodzenia to czas spędzony w gronie najbliższych. Jednak zwykle kończy się to na ucztowaniu przy suto zastawionym stole, który jest efektem wcześniejszego szaleństwa zakupowego i wielogodzinnego gotowania. A może tym razem zrezygnować z tych niezdrowych przyzwyczajeń i zapoznać się z ofertą cateringów dietetycznych. Co ciekawe, wiele firm świadczących takie właśnie usługi, poleca specjalne, świąteczne menu.
  • Na stoły trafiają najczęściej raz w roku – w Wigilię. Potem szybko o nich zapominamy, by przez resztę roku sięgać już po inne specjały. Dziennik.pl postanowił sprawdzić, skąd pochodzą typowe produkty na święta. 
  • Karp
    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia?
  • Potrawy na wigilię
    Choć większość z nas nie wyobraża sobie wigilii bez tradycyjnych potraw coraz więcej osób nie ma czasu, by je przyrządzić. Z pomocą przychodzą firmy cateringowe. Z każdym rokiem wzrasta liczba osób zamawiających dania na wigilijny stół - przyznaje siedlecki restaurator Daniel Rafalski. Dodaje, że najpopularniejsze są tradycyjne potrawy: kapusta z grzybami, pierogi, barszcz czerwony z pasztecikami i ryby.
  • Karp po chińsku na wigilijnym stole
    Nie dość że niemal dziecinnie prosty, będzie ciekawą odmianą od świetnie wszystkim znanego karpia w galarecie czy z patelni. I niech nie zrazi cię pochodzenie tego przepisu. Gwarantujemy, że na Wigilię będzie jak znalazł.
  • Pieczony karp
    Wielbiciele karpia będą zachwyceni tym daniem.
  • Czy w przyszłe święta nie będzie można kupić żywych karpi? Posłowie PO chcą nakazać, by sprzedawcy przymusowo zabijali ryby w sklepach. Kto się nie posłucha, może spędzić dwa lat w więzieniu
  • Karp
    Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy jego zakupie, aby wybrać karpia świeżego i smacznego.
  • Bożonarodzeniowym ciastkożercom mówimy "nie"!
    Tak dla bożonarodzeniowego karpia, nie - dla świątecznej, tłustej pieczeni. Polska wieczerza wigilijna jest w czołówce najzdrowszych gwiazdkowych posiłków w Europie. Za najbardziej szkodliwe dla zdrowia uznano menu Brytyjczyków.
  • Jedna porcja karpia w galarecie zawiera zaledwie 130 kcal
    Niemal wszyscy Polacy jak jedna rodzina spałaszują w wigilię karpia. Jednak nie każdy wie, jakie wartościowe składniki siedzą w tej rybie. I jak ją przyrządzić, by jak najlepiej służyła naszemu zdrowiu.