• Krewetki
    Jest kilka rodzajów krewetek. Różnią się one barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie. Krewetki są doskonałym źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 100 g krewetek to zaledwie 18 g białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram to tylko 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor.
  • Krewetki na maśle czosnkowym
    Tuż przed weekendem kończymy cykl przepisów na wyśmienite imprezowe przekąski i dziękujemy Restauracji 2 Światy za ich udostępnienie.
  • kuchnia po japońsku
    Ten wynalazek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, dla których godziny spędzone w kuchni na przygotowywaniu posiłków to katorga. Być może w niedalekiej przeszłości będziemy gotować właśnie tak, jak Japonka będąca bohaterką tego internetowego hitu.
  • Sałatka z krewetkami i słonecznikiem
    Świeże surowe warzywa i owoce, kolorowe i zdrowe. Doprawione tak, jak chcemy. Od dawna są częścią każdego posiłku. Dziś mogą być także wykwintnym, pełnym daniem skomponowanym z naszą fantazją. Granicą jest tylko wyobraźnia…
  • Grillowane krewetki
    Jeśli tradycyjna kuchnia wydaje się nużąca, odważ się i wyrusz na kulinarną przygodę z owocami morza. Dziś pierwszy z dwóch przepisów na dania, które odświeżą codzienne menu.
  • Szaszłyki z krewetek na rozmarynie
    Szaszłyk może być daniem dla wybrednych smakoszy. Wtedy, gdy zamiast „najprostszego” mięsa postawisz na owoce morza – na przykład krewetki. Dobrze przyprawione, koneserom zasmakują wyśmienicie.
  • Świetne przepisy na święta
    Tatar na świątecznym stole? Dlaczego nie, skoro jest przygotowany ze śledzia! A może zamiast tradycyjnych dań, w tym roku dla odmiany sięgniesz po krewetki? Oto kilka nietypowych przekąsek świątecznych - efektownych, ale to nie znaczy, że trudnych.
  • Sałatka z grillowanych owoców z krewetkami
    Tłusta karkówka, pachnący boczek… Można inaczej. Zaserwuj gościom grillowanie dary natury: owoce z drzewa i owoce morza. Aromatyczne mango, melon wraz z delikatnymi krewetkami i innymi przysmakami będą subtelną rozkoszą dla podniebienia!
  • 6 sposobów na frutti di mare
    Latem najlepiej smakują lekkie potrawy. Dlatego lepiej zrezygnować z tłustego mięsa na rzecz morskich przysmaków. Polecamy sprawdzone przepisy na pyszne, łatwe i niedrogie dania z frutti di mare.
  • Guacamole z pieczonymi krewetkami
    Zagustowali w nim już dawni Aztekowie, pokochali go Meksykanie, a za nimi reszta świata. Sporządzony z pożywnego awokado, dodaje wigoru. A przyrządzony z dodatkiem owoców morza stanie się rozkoszą dla podniebienia. Oto doskonały przysmak na romantyczną kolację.