• Sok z brzozy
    Brzoza już w medycynie ludowej była uważane za drzewo wyjątkowo przychylne człowiekowi. Jakie są właściwości prozdrowotne soku z brzozy?
  • Słodzenie herbaty
    Szacuje się, że 1,9 miliarda ludzi na świecie ma nadwagę, z czego 600 milionów jest otyłych. Według ostatniego raportu FAO za 15 lat ludzie z nadwagą i otyłością mogą stanowić nawet jedną trzecią całej populacji. Zmiana nawyków żywieniowych to konieczność, tylko czy uchroni to ludzkość przed epidemią otyłości?
  • Zdrowe zamienniki cukru
    Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce.
  • Biały cukier
    WHO bije na alarm - zjadamy 40 kg cukru rocznie. To dwa razy za dużo. Ale większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Warto przyjrzeć się bliżej, czym słodzimy potrawy i co dodają do produktów producenci żywności. Bo słodzić można nie tylko białym cukrem.