• Dżinsy i alkohol
    Europejczykom trudniej będzie sprzedać samochody na amerykańskim rynku, a klienci w państwach Unii drożej zapłacą za oryginalne dżinsy z USA, amerykańską whisky czy legendarne motory. Stanie się tak, jeśli spełnią się zapowiedzi wojny handlowej między USA a UE. Na tej wojnie wszyscy stracą, ale nie wszyscy jednakowo - pisze Bartosz Grejner, analityk rynkowy Cinkciarz.pl.
  • Grillowana kukurydza
    Sezon grillowy w pełni. Jeśli znudziły wam się już tradycyjne potrawy z grilla mamy dla was smaczną alternatywę.
  • Kukurydza
    Trwa sezon na złocistą kukurydzę. Jakie są jej właściwości?
  • Wypadek na autostradzie A2
    Wczesnym rankiem doszło do groźnego wypadku na autostradzie A2 na wysokości miejscowości Szczwin w województwie łódzkim. 
  • Kukurydza
    Gluten to mieszanka gluteiny oraz gliadyny, którą możemy znaleźć w większości zbóż. Przechodząc na dietę bezglutenową, nie musimy rezygnować z ulubionych potraw oraz przekąsek. Oto lista zamienników, które nie zawierają w sobie glutenu.
  • Kukurydza
    Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako przekąskę, dodatek do sałatek i wypieków.
  • Kobieta jedząca kukurydzę
    Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako przekąskę, dodatek do sałatek i wypieków.
  • Kukurydza jest zdrowa
    Jest pyszna, pożywna i sycąca. Warto więc po nią sięgać, zwłaszcza że ma wiele korzyści dla zdrowia. Wypunktowaliśmy niektóre z nich.
  • Uprawa kukurydzy
    Wiele krajów było przeciwko, ale nie na tyle, by zablokować we Wspólnocie uprawy kukurydzy genetycznie modyfikowanej. Takim rezultatem zakończyło się w Brukseli spotkanie unijnych ministrów do spraw europejskich. Zatem kukurydza 1507 może wkrótce trafić na unijny rynek.
  • Kukurydza
    Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV wieku. Pod względem wielkości upraw jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat.