• Kurkuma
    Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina.
  • Kurkuma
    Zdrowotne właściwości kurkumy były znane mieszkańcom południowo-wschodniej Azji już w czasach starożytnych. Jej zmielone kłącze stosowano nie tylko w tradycyjnej kuchni, ale również jako antidotum na wszelakie schorzenia.
  • Kurkuma
    Naturalne przyprawy obfitują w przeciwutleniacze, które mają udowodniony dobroczynny wpływ na zdrowie. Spośród nich uczeni wytypowali jedną o cudownych właściwościach. To kurkuma.
  • Kurkuma
    Z pewnością używasz jej w kuchni, może nawet dość często, jeśli lubisz wschodnią kuchnię. Teraz okazuje się, że ta popularna przyprawa pomaga w leczeniu mózgu, uruchamiając jego zdolności do samonaprawy. Naukowcy twierdzą, że kurkuma, czyli sproszkowany korzeń szafranu indyjskiego i główny składnik curry to przyszłość medycyny.
  • Curry
    Lista zalet kurkuminy, głównego składnika przyprawy curry, jest długa. Na jej szczycie jest zwalczanie nowotworów, bez efektów ubocznych. To działanie uczeni postanowili wykorzystać, opracowując implanty spowalniające wzrost komórek rakowych.
  • Kurkuma chroni przed rakiem
    Nie tylko wzbogaca smak dań. Ma także niewiarygodne działanie lecznicze. Naukowcy z Oregon State University wykazali, że podnosi odporność na choroby zakaźne i zapobiega rozwojowi raka. Musisz mieć ją w swojej kuchni!