• Masło
    Przez ostatni rok ceny masła na europejskim rynku hurtowym wzrosły o ponad 100 proc., w tym o 40 proc. w ciągu minionych dwóch miesięcy. Jest praktycznie pewne, że ceny detaliczne w najbliższych tygodniach poszybują w górę, a niewykluczone, że w niektórych krajach zabraknie masła na Święta Bożego Narodzenia - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.
  • Ananas
    Co jeść, czego się wystrzegać? Internet pełen jest najdziwniejszych porad, z których znaczna część zawiera po prostu nieprawdę. Włoscy rolnicy powiedzieli: "basta!" i postanowili rozprawić się z najbardziej popularnymi mitami na temat produktów żywnościowych, które rozpalają dyskusje w sieci.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Posiłek w przedszkolu
    Alergia na białko mleka krowiego dotyka od 6 do 8 proc. niemowląt. Diagnozuje się ją zazwyczaj już w pierwszych miesiącach życia, a najskuteczniejszym sposobem walki z tym rodzajem uczulenia jest dieta eliminująca mleko i zawierające je produkty, m.in. kefiry, jogurty i sery. Jeśli dziecko jest karmione piersią, nie należy rezygnować z karmienia naturalnego – dietę bezmleczną powinna z to stosować matka.
  • Władimir Putin
    Prezydent Rosji Władimir Putin oświadczył we wtorek, że Moskwa zamierza zwlekać najdłużej, jak to możliwe ze zniesieniem embarga na zachodnią żywność. Zastrzegł przy tym, że nie chodzi o kontrsankcje, lecz o ochronę własnego rynku.
  • Jak nawodnić organizm?
    Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda.
  • Jogurty owocowe
    Często z powodu komfortu i chęci spożycia czegoś „na szybko” lub „w miarę zdrowej przekąski” sięgamy po smakowe produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanki, serki homogenizowane i mleka smakowe. Producenci wychodzą naprzeciw naszym zachciankom, a półki sklepowe wypełnione są po brzegi kolorowymi kubeczkami, butelkami i opakowaniami z kuszącą truskawką czy nieskazitelną brzoskwinią. Czy faktycznie, włączając je do diety, wybieramy tzw. „mniejsze zło”? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu tego typu produktów?
  • Nabiał
    Odchudzanie wymaga wyrzeczeń. Często trzeba zrezygnować z licznych produktów z naszego codziennego menu. Wiele osób sięga wówczas po produkty light myśląc, że skoro maja obniżoną wartość kaloryczną, nie zaszkodzą. Niestety nie zawsze jest tak jest. Na co powinniśmy zwracać uwagę?
  • Mleko w butelce
    Przeszło 800 wcześniaków i chorych noworodków skorzystało Banku Mleka Kobiecego, który od trzech lat funkcjonuje w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu. Pokarm pochodził od ponad stu wolontariuszek, dysponujących ich nadwyżkami własnego mleka.
  • Mleko
    Kwestia spożywania mleka od lat budzi sporo kontrowersji. Z jednej strony słyszymy hasło „Pij mleko! Będziesz wielki!”, z drugiej natomiast głosy wskazujące na fakt, że mleko krowie w ogóle nie powinno być obecne w diecie człowieka. Skąd te sprzeczne informacje? Co na ten temat mówi fachowa literatura i wiodące ośrodki naukowe?