• Suszone morele
    Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji.
  • Jogurt
    Stan naszej mikroflory bezpośrednio wpływa na prawidłową pracę jelit, a także na zachowanie ich szczelności. Nie tylko bakterie probiotyczne mogą sprzyjać naszej mikrobiocie. By cieszyć się zdrowiem, odpornością i dobrym samopoczuciem, warto zwrócić uwagę na to, jakie pokarmy spożywamy w codziennej diecie. Włączając określone produkty do swojego menu, dbamy o swoje jelita.
  • Soja
    Jest wiele powodów, by zrezygnować z mięsa w codziennej diecie. Wysoko przetworzone sprzyja otyłości, cukrzycy i nowotworom. Natomiast – jak wynika z najnowszych badań - dieta wegańska działa wręcz przeciwnie – zapobiega rozwojowi tych chorób.
  • ryby
    Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina.
  • Nabiał
    Odchudzanie wymaga wyrzeczeń. Często trzeba zrezygnować z licznych produktów z naszego codziennego menu. Wiele osób sięga wówczas po produkty light myśląc, że skoro maja obniżoną wartość kaloryczną, nie zaszkodzą. Niestety nie zawsze jest tak jest. Na co powinniśmy zwracać uwagę?
  • Mleko
    Kwestia spożywania mleka od lat budzi sporo kontrowersji. Z jednej strony słyszymy hasło „Pij mleko! Będziesz wielki!”, z drugiej natomiast głosy wskazujące na fakt, że mleko krowie w ogóle nie powinno być obecne w diecie człowieka. Skąd te sprzeczne informacje? Co na ten temat mówi fachowa literatura i wiodące ośrodki naukowe?
  • Nowalijki
    Ministerstwo Rolnictwa Rosji określiło, jaką ilość warzyw i mięsa - produktów objętych rosyjskimi sankcjami - mogłyby importować z Zachodu firmy produkujące żywność dla dzieci. Rozporządzenie rządu w tej sprawie może wejść w życie w czwartym kwartale roku.
  • Ser żółty
    Ser wbrew niepochlebnym opiniom stanowi ważny element w naszej codziennej diecie. To bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Nabiał zawiera też witaminy z grupy B.
  • Mleko
    Mleko to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów spożywczych. Znaleźć je można w lodówkach większości Polaków, stanowi też ono bazę wielu różnych dań. W ostatnim czasie coraz chętniej sięgamy przy tym po mleko niepasteryzowane, czyli całkowicie naturalne. Warto zatem wiedzieć, co się w nim kryje.
  • Talerz z różnymi produktami, jak piramida żywienia
    Obowiązująca od 2016 roku pod nową nazwą Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wprowadza dużo istotnych zmian. Miejsce wyrobów mącznych i zbożowych, które tym razem trafiły piętro wyżej, zajęły owoce i warzywa. Żywieniowcy radzą też, by ograniczyć tłuszcze zwierzęce, mięso czerwone, a także sól i cukier. Zdaniem dietetyków takie wytyczne to ukłon nie tylko w stronę wegan i wegetarian, lecz przede wszystkim zachęta do zmiany nawyków żywieniowych.