• Orzechy włoskie
    Uważane są za jedną z najzdrowszych przekąsek, o ile zachowamy umiar w ich spożywaniu. Jak wynika z najnowszych badań, wzmacniają serce i zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci. Orzechy oraz pestki dyni i słonecznika.
  • Wojciech Kasperski: Ludzie wcześniej czy później wyginą. A przyroda zniesie wszystko
    Jest coś takiego w lęku, że aby go przezwyciężyć, musisz go zobaczyć – mówi Wojciech Kasperski, reżyser filmu "Na granicy".
  • Sezam
    Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
  • Chleb z nasionami
    Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
  • Jabłka
    Moskwa wprowadziła embargo na reeksport owoców, warzyw i nasion. Decyzja Federalnej Agencji Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego obowiązuje już od 6 października, ale dopiero dziś poinformowały o niej rosyjskie media.
  • Rak, choroby tarczycy, problemy oddechowe, poronienia, deformacje.... Koszty, jakie mieszkańcy Argentyny płacą za rewolucję agrokulturową w ich kraju, porażają. Argentyna jest trzecim na świecie producentem soi. Osiągnęli to dzięki stosowaniu śmiercionośnych środków chemicznych. Zobacz wstrząsający fotoreportaż Nataszy Pisarenko z Associated Press.
  • Kuchnia śódziemnomorska stawia na potrawy z dodatkiem nasion
    Portugalskie i hiszpańskie stoły coraz bardziej przekształcają się w kuchnię środziemnomorsko-nasienną. Ziarenka warzyw dodaje się dziś praktycznie wszędzie: do zup, deserów, sałatek, kanapek, a nawet soków.
  • Kuchnia śódziemnomorska stawia na potrawy z dodatkiem nasion
    Portugalskie i hiszpańskie stoły coraz bardziej przekształcają się w kuchnię środziemnomorsko-nasienną. Ziarenka warzyw dodaje się dziś praktycznie wszędzie: do zup, deserów, sałatek, kanapek, a nawet soków.
  • Kiełki obfitują w witaminy i składniki mineralne
    Obfitują w mikroelementy, są niskokaloryczne, a przy tym nadają niepowtarzalny smak wielu potrawom. Warto po nie sięgać zwłaszcza teraz, gdy nie ma sezonowych warzyw i owoców. Kiełki możesz z powodzeniem hodować sama w domu.
  • Skąd pochodzi zabójcza bakteria?
    Minister zdrowia Ewa Kopacz zapewniła w środę w Sopocie, że do Polski nie trafiły zakażone bakterią E.coli nasiona z Egiptu. Powołała się na Dyrekcję Generalną ds. Zdrowia i Konsumentów Komisji Europejskiej.