• Miód z cytryną
    8 sierpnia obchodzimy Dzień Pszczół. To dzięki nim możemy cieszyć się naturalną słodyczą, czyli miodem. W supermarketach pełno jest jednak mylących podróbek, które niewiele kosztują i są równie ubogie w składniki odżywcze. Jak wybrać prawdziwy miód i o czym pamiętać, zerkając na etykietę?
  • Miód i cynamon
    Jesień to idealny moment, aby zrobić zapas miodu na cały rok. Po czym poznać dobry miód i jaki jego rodzaj będzie dla nas najbardziej odpowiedni – radzi Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
  • Miód z cytryną
    Pomoże nam złagodzić wiele dolegliwości. Jesienią i zimą wspomoże odporność, wiosną zapobiegnie alergii, latem przyspieszy gojenie się ranek. Jaki miód wybrać na różne dolegliwości?
  • Miód znany od tysięcy lat
    Miód nazywany jest nektarem bogów i znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Pomaga leczyć przeziębienie, działa jak naturalny antybiotyk. Jest głównym składnikiem wielu leczniczych mikstur. Zobacz.
  • Wbitego w skórę pszczelego żądła nie należy chwytać palcami, ponieważ do rany wciśnie się dodatkową porcję jadu; żądło należy ze skóry zeskrobywać - to rada jednego z ekspertów, który pojawił się w Chorzowie na imprezie pod hasłem "Zostań przyjacielem pszczół".