• Naukowcy stworzyli czekoladę, która ma dwa razy mniej tłuszczu
    Dobra wiadomość dla łakomczuchów. Brytyjscy naukowcy stworzyli czekoladę, która ma dwa razy mniej tłuszczu niż ta, która obecnie dostępna jest na rynku. Dużą ilość masła kakaowego i mleka, zastępują bowiem małymi kroplami soku owocowego.
  • Dieta niskotłuszczowa często kończy się efektem jo-jo
    Naukowcy wzięli pod lupę popularne diety, tj. dieta niskotłuszczowa, zgodna z indeksem glikemicznym oraz o niskiej zawartości węglowodanów. I wskazują, która dieta obarczona jest największym ryzykiem efektu jo-jo.
  • Dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko rozwoju choroby alzheimera
    Statystyczny Kowalski lubi chleb z boczkiem i ziemniaki z kotletem mielonym. Może jednak jego kulinarne upodobania się zmienią, gdy dowie się, że taka dieta zwiększa ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera. Oto najnowsze ustalenia naukowców.
  • Naukowcy udowodnili, że niskotłuszczowa dieta jest równie groźna jak wysokotłuszczowa
    To nie żart, a wynik badań prowadzonych przez poważnych naukowców. Brytyjscy uczeni mają dowody na to, że niskotłuszczowa dieta jest równie groźna jak wysokotłuszczowa. Stosowanie obu może skończyć się poważnymi problemami z sercem.