• Kobieta z mężczyzną biegają zimą
    Zima wystawia naszą motywację na próbę. Wiele osób rezygnuje z treningów w obawie przed grypą i przeziębieniem. Tymczasem ruch na świeżym powietrzu, przy niższych temperaturach nie tylko nie osłabia odporności, ale wręcz pomaga nam ustrzec się choroby.
  • Sałatka rybno-warzywno-owocowa
    Czas infekcji, przeziębień i chorób układu oddechowego trwa w najlepsze. Wciąż niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że właściwie zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na odporność ludzkiego organizmu, a połączona z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością wypoczynku daje doskonałe efekty w walce z wirusami.
  • Kapsułki
    Podobno można dzięki nim wzmocnić odporność. Czy to prawda? Czy można je brać profilaktycznie i stosować bez konsultacji z lekarzem? Czy probiotyki mogą zaszkodzić?
  • Żołądek i bakterie
    Większość komórek układu odpornościowego zasiedla właśnie przewód pokarmowy – powiedziała dietetyk medyczny Sandra Ataniel.
  • Dzieci bawią się w przedszkolu
    Co roku w sezonie przeziębień, rodzice zastanawiają się, kiedy dziecko może po chorobie wrócić do przedszkola.
  • Herbata lipowa
    Jak wzmocnić odporność jesienią?
  • Dziewczynka pije sok
    Prawidłowo pracujący układ odpornościowy jest dla bakterii i wirusów naturalną barierą chroniącą przed chorobami. Dzieci, których cały organizm, w tym układ immunologiczny dopiero się rozwija, są bardziej narażone na infekcje. Dlatego należy wspomagać jego pracę i prawidłowy rozwój. Najlepszym sposobem są – według eksperta – prawidłowa dieta – bogata w witaminy A, C i E oraz ruch na świeżym powietrzu. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko infekcji teraz – w okresie jesienno-zimowym, ale także zbudujemy podstawy zdrowia naszego malucha na przyszłość.
  • Dieta, by zwalczyć przeziębienie: herbata z cytryną
    Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
  • Czarnuszka
    Czarnuszka to prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych. Jej nasionom przypisuje się liczne właściwości zdrowotne. Działają ochronnie na błonę śluzową żołądka, osłaniają wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych, wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają gojenie się ran. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?
  • Plemniki
    W Polsce ok. 1,5 miliona par zmaga się z niepłodnością – szacuje Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Jedną z mniej znanych przyczyn, a coraz częściej diagnozowanych, są zaburzenia immunologiczne. Według badań mogą być one źródłem 6-12 proc. przypadków niepłodności. Jak przekonują specjaliści – im wcześniej włączona zostaje specjalistyczna diagnostyka oraz leczenie, tym większa szansa na ciążę.