• zakupy
    W upalne dni lepiej nie robić zakupów na cały tydzień. A mięsa i ryby, szczególnie mrożone, najlepiej przyrządzić do spożycia tego samego dnia – radzi dietetyk Paulina Gąsiewska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Odchudzanie
    Kolejne diety zawodzą? Nie wiesz już, czy stosować paleo, być gluten free, a może wyeliminować produkty o wysokim indeksie glikemicznym? Tak naprawdę w odchudzaniu nie chodzi o testowanie kolejnych modnych jadłospisów, ale o wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych, które pomogą pozbyć się nadmiaru kilogramów bez ryzyka efektu jo-jo, nabawienia się niedoborów witamin czy ważnych składników odżywczych. Dlatego razem z lekarzem podpowiadamy, jak wkroczyć na dobrą drogę radzenia sobie z nadwagą.
  • Kosz z warzywami
    Warzywa krzyżowe, na przykład brokuły, kalafior, ale też soja, kurkuma czy zielona herbata – to niektóre produkty zawierające substancje mogące zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów. Warto je włączyć do swojej diety jako element profilaktyki zdrowotnej – zaleca dietetyk medyczny Sandra Ataniel.
  • Badanie glukometrem
    27 czerwca, w rocznicę odkrycia insuliny obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Z roku na rok rośnie liczba chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 2. Cukrzyca nie bez powodu określana jest mianem choroby cywilizacyjnej, raport Światowej Organizacji Zdrowia WHO stwierdza, że do 2030 r. cukrzyca będzie jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Warto przyjrzeć się bliżej przyczynom cukrzycy, gdyż świadomość czynników generujących rozwój choroby okazuje się pomocna w profilaktyce cukrzycy. A zdrowy styl życia ma wartość zarówno profilaktyczną, jak i wspomagającą terapię cukrzycy.
  • cholesterol
    Od 125 do 150 tys. osób w Polsce choruje na hipercholesterolemię rodzinną. Zaledwie 3 tys. ma tę chorobę zdiagnozowaną i są leczone.
  • Orzechy
    Jeszcze nikt nie wymyślił eliksiru młodości, ale są produkty, które spowalniają procesy starzenia się. Co powinniśmy jeść, jeżeli chcemy pozostać młodzi i piękni?
  • Pieczone mięso
    Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana?
  • Otyły mężczyzna
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Kobieta ściska brzuch
    Otyłość jest już klasyfikowana jako epidemia XXI wieku. Jakie są przyczyny leżące u podstaw tycia? Głównych powodów otyłości nie należy szukać tylko w kaloriach, a w braku równowagi hormonalnej. Co należy robić, skoro to nie tylko kalorie decydują o tyciu, a ich liczenie nie ma większego sensu?
  • Kobieta gryzie jabłko
    Co zrobić, aby nie odczuwać głodu? Dietetyk tłumaczy.