• Czego nie jeść razem?
    Nawet zdrowe, pełnowartościowe produkty przestają być pożywne, jeśli nieodpowiednio je łączymy. Może być tak, że jeden produkt zaburza wchłanianie cennych składników drugiego. Poznaj źle dobrane pary.
  • Ziemniaki, które puszczają pędy
    Wydawałoby się, że wszystkie owoce i warzywa są zdrowe. Okazuje się, że nie do końca jest to prawdą. Które z nich są trujące? Jakie toksyny zawierają?
  • Talerz dla osób na diecie
    Choć trudno w to uwierzyć, ale wielkimi krokami zbliża się lato. Ci, którzy zimą pozwolili sobie na większe łakomstwo niż zwykle, zapewne nie mają powodów do zadowolenia. Podczas plażowania trudno im będzie ukryć nadmierne „fałdki” i dodatkowe kilogramy. Aby wrócić do swojej „przedzimowej” wagi, wiele osób decyduje się na prawdziwie drakońskie metody. Prym wśród nich wiedzie „Dieta 1000 kalorii”.
  • Chrzan
    Po chrzan sięgamy głównie w czasie świąt wielkanocnych lub przy robieniu przetworów. Tymczasem powinniśmy jeść go częściej. Jakie są zalety prozdrowotne chrzanu? Jakie witaminy zawiera?
  • Model układu pokarmowego
    Polska odnotowuje najwyższą dynamikę wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego w całej Europie – alarmują autorzy raportu "Sytuacja pacjenta z nowotworem jelita grubego w Polsce. Propozycje zmian".
  • Jajka
    Jajka można jeść bez ograniczeń. Dietetyk Anna Jelonek zdradza, jakie są właściwości odżywcze jaj.
  • czekolada
    12 kwietnia to Międzynarodowy Dzień Czekolady! Dziś bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na ukochaną słodycz. Czekolada to przecież nic innego jak połączenie przyjemności płynącej ze smaku oraz jej korzystnego działania na organizm. Jej jedzenie dobroczynnie wpływa też na system nerwowy. Oto 6 powodów, dla których jeszcze bardziej ją pokochasz!
  • Soja
    Jest wiele powodów, by zrezygnować z mięsa w codziennej diecie. Wysoko przetworzone sprzyja otyłości, cukrzycy i nowotworom. Natomiast – jak wynika z najnowszych badań - dieta wegańska działa wręcz przeciwnie – zapobiega rozwojowi tych chorób.
  • Bób
    Nie ma dobrze zbilansowanej diety bez błonnika. Pod tą nazwą kryje się grupa substancji pochodzenia roślinnego. Nie są one rozkładane przez enzymy trawienne. Błonnik bywa inaczej nazywany włóknem pokarmowym. Ma bardzo duży wpływ na pracę układu pokarmowego, wspiera proces odchudzania, pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz pozwala kontrolować poziom cukru we krwi. W jakich produktach można go znaleźć?
  • 1. Dieta na 5
    Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie. Oto 10 sprytnych sposobów, dzięki którym łatwo poprawisz samopoczucie, dodasz sobie energii i wpłyniesz pozytywnie na zdrowie!