• Grupa rekonstrukcyjna. Niemieccy żołnierze z czasów II wojny światowej
    Fusy od kawy, obierki jabłka, a nawet woda po kluskach – w okupacyjnej kuchni nic nie mogło się zmarnować. Ale choć wojna obudziła w Polakach pokłady kreatywności, to Niemcy i tak przekonywali, że jeść można nawet koniczynę czy np. korę drzew.
  • Na zdjęciu kobieta z dwójką dzieci, ciągnąca wózek pełen warzyw zebranych na działce, październik 1943 roku.
    Autorka książki "Okupacja od kuchni" otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z okresu II wojny światowej. To opowieść o codzienności Polaków, o systemie kartkowym, o czarnym rynku, szmuglu żywności i jej domowej produkcji z często zaskakujących składników. Zawiera przykłady zaradności naszych babek i prababek oraz codziennego menu z mnóstwem ówczesnych przepisów.