• Orzechy na zdrowie
    Orzechy są pewnie najzdrowszą przekąską, która dostarcza cennych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę serca i mózgu. Warto je jeść codziennie.
  • Orzechy
    W starożytności wierzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Dzisiaj wiemy, że „magia” orzechów to przede wszystkim ich właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia.
  • Bakalie
    Wigilijny kompot, świąteczny keks, piernik czy makowiec nie obejdą się bez bakalii. Migdały, orzechy, rodzynki oraz suszone owoce choć bardzo kaloryczne, dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników odżywczych.
  • Orzechy włoskie
    Są znakomitą przekąską, dodatkiem do ciast i sałatek warzywnych. Warto jeść je regularnie, bo służą zdrowiu i zapobiegają m.in. zawałowi serca.
  • Orzechy
    Holenderscy uczeni wzięli pod lupę ponad 120 tysięcy osób w wieku od 55 do 69 lat. Sprawdzali, jaki wpływ ma ich dieta na długość życia. Podają konkretne zalecenia.
  • Jedz orzechy, będziesz żyć dłużej
    Nie dość, że chroni przed chorobami serca, zawałem, obniża ryzyko zapadnięcia na nowotwory, to na dodatek odchudza! Co to za przekąska? Garść orzechów każdego dnia.
  • Orzechy w ciąży są bezpieczne
    Czy można jeść orzechy w ciąży? Czy nie zaszkodzi to dziecku? Czy nie spowoduje u niego alergii? Te pytania często dręczą przyszłe mamy. Najnowsze badania pokazują jednak, że te obawy są bezpodstawne. Orzechy są nie tyle bezpieczne, co wręcz wskazane w czasie ciąży.
  • Orzechy - zdrowa przekąska
    Trwające 20 lat badania z udziałem blisko 119 tysięcy osób przyniosły mocne dowody na to, jak bardzo zdrowe są orzechy. Zarówno migdały, orzeszki ziemne, jak i orzechy pekan mają swoje dobroczynne właściwości: wzmacniają pamięć, chronią przed rakiem... Zobacz.
  • Orzechy włoskie
    Naukowcy odkryli kolejny sekret długowieczności. W trwającym 30 lat badaniu z udziałem 120 tysięcy osób dowiedli, że spożywanie orzechów wiąże się z obniżonym ryzykiem przedwczesnej śmierci i z życiem w zdrowiu do sędziwej starości.
  • Orzechy włoskie pomagają uchronić przeciwko zawałowi serca
    Naukowcy odkryli, że spożywanie zaledwie garstki tych orzechów dziennie znacząco poprawia kondycję układu krążenia, wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu oraz elastyczność naczyń krwionośnych i w efekcie chroni przez zawałem serca.