• Komar
    Ukąszenia komarów czy meszek są dla dzieci wyjątkowo dokuczliwe. Warto więc zrobić wiele, by im zapobiec.
  • Czy zauważyliście, że niektórzy częściej niż inni skarżą się na ugryzienia komarów? Okazuje się, że jest klucz, który pozwala stwierdzić, kto jest narażony na żarłoczność tych dokuczliwych insektów.
  • Grillowane owady
    Kuchnia dla odważnych? Wcale nie! Nawet Unia Europejska zachęca do jedzenia owadów. Badania wykazały, że może to mieć bardzo pozytywny wpływ na środowisko. Za jadalne uznaje się bowiem ponad 2000 gatunków. Ich hodowla jest ekonomiczna i niedroga. Owady są doskonałym, alternatywnym źródłem białka i bogactwem wapnia oraz minerałów. Wbrew pozorom… są też smaczne! Pamiętajcie jednak, by próbować owadów ze sprawdzonego źródła.
  • Osa na dłoni
    Liczba pacjentów, którzy otrzymali pomoc medyczną z powodu anafilaksji, wzrosła w Polsce w ostatnich ośmiu latach sześciokrotnie - wynika z najnowszego raportu pt. "Anafilaksja - problem zdrowotny i medyczny". Jest to zgodne z trendami obserwowanymi na świecie.
  • Grillowane owady
    Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
  • Komar
    Na Słowacji i w zachodnich rejonach Czech pojawiły się komary przenoszące malarię. Klimatolodzy ostrzegają, że może to być dopiero początek takiej inwazji.
  • Spacer po lesie
    W sezonie wiosennym i letnim chętnie i często korzystajmy z lasów, ale róbmy to rozsądnie - apelują leśnicy. Podkreślają, że poza całą masą korzyści czyhają w nich również niebezpieczeństwa.
  • Stefan Niesiołowski, poseł PO
    Stefan Niesiołowski i Joanna Senyszyn piszą książkę. Nie będzie jednak dotyczyć ona polityki, a praw zwierząt. Skąd pomysł zaangażowania prawicowego polityka przez lewicową europoseł? "Prywatnie ze Stefanem bardzo się lubimy" - wyjaśnia profesor Senyszyn.
  • Owad - zwiadowca
    Wykorzystanie robotów w działaniach wojskowych nikogo już nie dziwi, ale owady w roli zwiadowców? Być może właśnie tak będzie wyglądała najbliższa przyszłość. Amerykańscy naukowcy stworzyli mikro sprzęt, który można będzie zamocować na owadach.
  • Miłośnicy pieczonych owadów podkreślają, że takie menu jest bardzo zdrowe
    Chrupiące świerszcze zamiast frytek i olbrzymie larwy jedwabników w roli kurczaka - może już wkrótce tak będzie wyglądał twój obiad. Takie apetyczne perspektywy roztacza nad nami Unia Europejska. Ciekawe, czy uda się zmienić kulinarne nawyki Europejczyków?