• Borówki
    Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Działają jak antybiotyk, odtruwają, regulują trawienie, przeciwdziałają anemii, zapobiegają miażdżycy, poprawiają wzrok, opóźniają procesy starzenia. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo oraz witaminy A.
  • Ananas
    Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie?
  • Owoce późnego lata
    Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.
  • Czereśnie
    Badania w tym zakresie prowadzi amerykańska organizacja Environmental Working Group. Ranking tworzony i aktualizowany jest co roku. „Czysta 15” to owoce i warzywa, do których uprawy nie stosuje się szkodliwych składników.
  • Dlaczego warto jeść porzeczki?
    Czerwone, czarne, białe - wybierz swoje ulubione i jedz je do woli. Bo porzeczki są bardzo zdrowe, mają niewiele kalorii, za to dzięki dużej zawartości błonnika sycą na długo.
  • Jabłka
    Chociaż istnieją ogólne, uniwersalne zasady dotyczące zbilansowanej diety, skład naszego codziennego menu należy dostosować również do wieku, płci, stopnia aktywności fizycznej czy stanu zdrowia. Seniorzy, których organizmy pracują już w nieco inny sposób niż przed laty, z pewnością powinni zwracać szczególną uwagę na spożywane produkty. Niestety, wielu starszych ludzi nie jest świadomych tego, jak duży wpływ na stan ich zdrowia i komfort życia ma odpowiednie odżywianie.
  • Dzbanki z wodą z owocami
    Dobra alternatywa dla zwykłej wody w upalne dni. Sporządzona samodzielnie może być dodatkowo bardzo zdrowa. Dietetyk Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska radzi, jak wykorzystać letnie owoce do sporządzenia wody smakowej.
  • Agrest na zdrowie!
    Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest właśnie teraz - w lipcu. Zajadaj się nim do woli i korzystaj z jego właściwości. Nie dość, że zapomnisz o kłopotach trawiennych, to i wzmocnisz serce, oczy, a nawet ukoisz skołatane nerwy.
  • Borówki
    Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia.
  • Czarne porzeczki
    - To jest nasz superowoc - powiedziała o czarnej porzeczce w kuchni coach zdrowego odżywiania Agnieszka Cegielska.