• Owoce
    Szczególnie podczas letnich upałów doskonale smakują.
  • Truskawki
    Na truskawki czekamy cały rok - są to ulubione letnie owoce wielu Polaków. W tym sezonie, dzięki sprzyjającej pogodzie, truskawki pojawiły się trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Wiele osób przestrzega przed czyhającymi w owocach pestycydami. Czy w polskich truskawkach mogą ukrywać się ich pozostałości?
  • Rzodkiewka
    Kwasy i zasady kojarzą ci się tylko z lekcjami chemii? Oto dowód, że dieta oparta na zrównoważonym pH może sprzyjać nie tylko zdrowiu ogólnemu, ale również zdrowiu naszych zębów. Podpowiadamy, jak skomponować dietę, co jeść i pić, a czego unikać, aby zachować właściwe pH w jamie ustnej oraz zredukować ryzyko ubytków.
  • Ogórki
    To, że jedzenie warzyw i owoców służy zdrowia, wiadomo od dawna. Teraz naukowcy doszli do nowych wniosków. Okazuje się, że jedzenie surowych warzyw i owoców sprzyja zachowaniu zdrowia psychicznego. Zwłaszcza tych konkretnych owoców i warzyw.
  • Cukinia
    Czym są nawozy? Jak wpływają one na rośliny? Jakie były wyniki badań sałaty i ogórków z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej?
  • Brzoskwinie
    Wydawałoby się, że dieta bogata w owoce i warzywa to najlepsze, co możemy zaoferować sobie i swojej rodzinie – w tym jej najmłodszym członkom. Okazuje się jednak, że nawet w tym przypadku czyhają na nas niebezpieczeństwa, z których nie zdajemy sobie sprawy.
  • pietruszka
    Jakie są objawy tego, że w organizmie znajduje się zbyt duża ilość błonnika?
  • Mężczyzna ziewa
    Kiedy nadchodzi wiosna, wiele osób odczuwa zmęczenie, senność, zmienność nastrojów. Objawom tym, określanym przez lekarzy jako przesilenie wiosenne, można łatwo zaradzić, wprowadzając zmiany w diecie i trybie życia – przypomnieli w środę lekarze z PPOZ.
  • Figi
    Jakie witaminy znajdują się w figach?
  • Kobieta przygląda się warzywom i owocom
    Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu. Czym są antyoksydanty oraz które warzywa, owoce i soki są ich dobrym źródłem, podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.