owoce ARBUZ prześwietlony przez naukowców. Jest rzeczywiście bardzo zdrowy Dwa nowe badania potwierdzają korzystne działanie wprowadzenia arbuzów do diety dzieci i dorosłych – informuje pismo „Nutrients”. Program informacyjno-promocyjny „Green Life” Materiał sponsorowany Finansowana ze środków europejskich kampania „Green Life” to program informacyjno-promocyjny mający na celu zwiększenie spożycia świeżych owoców (brzoskwiń, śliwek, nektarynek, wiśni i moreli na rynku wewnętrznym Niemiec, Polski, Czech i Chorwacji. "Zagadkowy" wzrost cen owoców i warzyw w supermarketach. Rząd Hiszpanii wysuwa oskarżenia W Hiszpanii odnotowuje się "zagadkowe" zjawisko: co najmniej 10 produktów żywnościowych, w tym owoce i warzywa, które potaniały u producentów na wsi, stało się o wiele droższych w supermarketach - podało radio Cadena Ser. Dieta dla seniora - te warzywa pomogą zachować zdrowie! Dobrze zbilansowana dieta jest ważna dla zachowania zdrowia w miarę postępowania procesu starzenia. Dzięki prawidłowemu odżywianiu łatwiej jest utrzymać prawidłową masę ciała, dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych, a także zachować wigor i energię. To właśnie dobrze dobrana dieta pozwala zredukować ryzyko rozwoju większości przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Limity na niektóre owoce i warzywa. Te supermarkety wprowadzają ograniczenia Już cztery brytyjskie sieci supermarketów wprowadziły ograniczenia w sprzedaży niektórych owoców i warzyw. Problemy z ich dostępnością, które są efektem złej pogody i wysokich cen energii, mogą potrwać przez kilka tygodni. Reklama Polacy zbadali, czy - i ile PESTYCYDÓW - spożywamy wraz z owocami Sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy są dziś zanieczyszczone pestycydami w znacznie mniejszym stopniu, niż dekadę temu - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przypisują to wprowadzeniu obostrzeń dot. maksymalnego limitu pozostałości pestycydów w owocach. Pleśń na owocach i warzywach - odkroić czy wyrzucić? Ostrzeżenie GIS Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł we wtorek przed pleśnią na owocach i warzywach, która wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny. Wyjaśnił, że nie wystarczy odkroić uszkodzoną część produktu, ponieważ cały został zaatakowany pleśnią. Skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych: POZIOMKI Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu badają właściwości olejów z niekonwencjonalnych źródeł olejarskich. Tym razem pod lupę wzięli olej z poziomki. Okazuje się, że ten mały leśny owoc jest skarbnicą witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zakazany owoc [EUREKA! DGP] Gdańscy naukowcy opracowali metodę pomiaru przenikania szkodliwych dla zdrowia pestycydów przez skórkę owoców i warzyw. Zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe Czy koktajl może zastąpić posiłek? Jakie przepisy zdradziła? Reklama Zjada Cię stres? Zjedz owoce i warzywa! Odkryto nowy fakt dotyczący ich wpływu na kondycję psychiczną Spożywanie świeżych potraw wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Warzywa i owoce w wersji bio – jak wybrać najlepsze? Jakie warzywa i owoce warto kupować z upraw ekologicznych, a które z upraw konwencjonalnych? Zaskakujące odkrycie: Owoce mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2 Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism". Na truskawki jeszcze poczekamy, nie ma polskich ziemniaków. Pogoda psuje handel Warzywa i owoce. Zimna pogoda, ogranicza handel warzywami na rynku hurtowym w Broniszach. Krajowych młodych warzyw jest mało i są one droższe niż w ubiegłym roku. Nie ma jeszcze truskawek - poinformował PAP ekspert rynku, Maciej Kmera. Dieta i odporność = dobrana para. Jak nie dać się sezonowym infekcjom? W sezonie jesienno-zimowym toczy się swego rodzaju bitwa pomiędzy bakteriami i wirusami a układem odpornościowym. Organizm do walki potrzebuje mikro- i makroskładników, witamin, składników odżywczych. Można dostarczyć je wraz z dietą. ARONIA wzmacnia serce, chroni oczy, działa antynowotworowo. Jak ją jeść? Aronia to prawdziwe źródło młodości. Jak rosną te wyjątkowe owoce i czy posiadają jakieś właściwości prozdrowotne? Oto pomysły na wykorzystanie aronii. Wrześniowe przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku? Zamiast zajadać się cytrusami, awokado czy bananami, warto zerknąć do kalendarza sezonowego. Wrześniowa pora to idealny czas na wizytę na bazarku. Letnie owoce. Jaki mają wpływ na zdrowie? [WIDEO] Lato w pełni! Stragany aż uginają się od pysznych, polskich owoców. „Im ciemniej na naszych talerzach, tym będziemy silniejsi i zdrowsi” Ciemne owoce, takie jak borówki, aronia, wiśnia, czarna porzeczka, mają wiele właściwości zdrowotnych, bo zwierają wiele antyoksydantów, witamin i minerałów. Daj dziecku sok! Będzie szczupłe w przyszłości. Wyniki badań Według badań, dzieci w wieku przedszkolnym (3-6 lat) powinny wypijać około 1,5 szklanki 100% czystego soku owocowego dziennie. Pomoże to im utrzymać zdrowszą dietę w okresie dojrzewania (14-17 lat), będą także jeść więcej owoców. poprzednia następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie