• Owoce morza
    Jeśli jeszcze nie goszczą w Twojej kuchni, to najwyższy czas to zmienić.
  • Santander - jedno z najpiękniejszych hiszpańskich miast
    Położone na północy Hiszpanii miast od lat słynie jako baza wypadowa dla mieszkańców Madrytu. Dlatego ciepłą wiosną i latem, w szczególności w weekendy bywa tu tłoczno i gwarno. Na tygodniu i poza sezonem miasto ma specyficzny urok, który sprawia, że łatwo odróżnimy je od innych w Hiszpanii.
  • Pieczywo z olivadą
    Ten sposób odżywianie od lat ma dobrą prasę. Dania kuchni śródziemnomorskiej są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Ich właściwości doceniają pacjenci z chorobami układu krwionośnego, jak również po przejściu raka piersi.
  • Wędzona ryba
    Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie? Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. Osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę, alergie oraz nowotwory. W ciągu tygodnia w naszym menu ryby powinny pojawić się 2-3 razy.
  • Sushi
    Japońska dieta może być kluczem do długowieczności? Uczeni dowiedli właśnie, że zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu nowotworu, chorób serca i udaru mózgu.
  • Świeża ryba
    Dieta wikingów chroni przed nadwagą, która powiązana jest z wieloma chorobami przewlekłymi. Według najnowszych ustaleń naukowców takie menu pomaga utrzymać ciśnienie krwi w normie.
  • Owoce morza
    Tym razem nie będzie o czekoladzie słynącej ze swych antydepresyjnych właściwości, lecz o innym pożywnym i zdrowym produkcie. Polecany jest zwłaszcza osobom, które są podatne na depresję.
  • Dieta śródziemnomorska służy długiemu życiu
    Na przejście na tę dietę nigdy nie jest za późno. Zwłaszcza jeśli wiemy, jak wiele można zyskać... Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że osoby, które się na nią zdecydują, mają 40 proc. szans, że będą żyły więcej niż 70 lat.
  • W Portugalii zakaz poławiania małży
    Portugalia wprowadza czasowy zakaz poławiania małży. Powodem są wysokie temperatury, które przyczyniają się do powstawania szkodliwych toksyn.
  • Kobieta w ciąży powinna jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu
    Badanie z udziałem 9500 kobiet w ciąży wykazało, że jest zdrowy i skuteczny sposób na obniżenie stresu, którego doświadcza większość przyszłych mam. Otóż wystarczy do codziennej diety włączyć ryby i owoce morza.