• Pizza
    Czy kawałek pizzy ma więcej wartości odżywczych od płatków śniadaniowych?
  • Biegaczka
    Po treningu kluczowe jest zjedzenie wartościowego posiłku. Ważne są węglowodany i białka. Służy to regeneracji mięśni oraz odbudowaniu zapasów glikogenu i energii. Co ważne, wszystkie składniki odżywcze szybko wchłoną się do zmęczonego organizmu. Nie będzie on odkładał posiłku w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Jedzenie w mikrofalówce
    Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest bardzo wygodne, są jednak produkty, które nie powinny w niej lądować. To m.in. mleko matki i surowe mięso. Dlaczego nie powinniśmy podgrzewać ich w mikrofalówce? Jakich zasad się trzymać, kiedy korzystamy z tego urządzenia?
  • Posiłek w łóżku
    Okazuje się, że to, co zjemy przed położeniem się do łóżka, ma wpływ na jakość naszego snu. Co jeść, a czego nie jeść przed snem?
  • Tost z jajkiem
    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi dostarczyć organizmowi energii na cały dzień. Tost zapiekany z jajkiem sadzonym będzie idealny na pożywne śniadanie. Dodatkowo jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
  • Pizza
    Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jedzenie typu „fast food” nie musi być ani kaloryczne, ani niezdrowe... Wręcz przeciwnie - może stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety! Jednak umieszczając tortille czy hamburgery w codziennym menu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
  • Otyła rodzina
    Do 2030 roku jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.
  • Przygotowywanie mięsa
    Glutaminian sodu to związek chemiczny, który na etykietach kryje się pod oznaczeniem E621. Używany jest jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów spożywczych. Ten dodatek do żywności wywołuje na całym świecie wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że ma zły wpływ na nasze zdrowie. Czy aby na pewno?
  • Kuchnia azjatycka
    Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe mięso.
  • ryż
    Ryż to produkt spożywczy, który zaspokaja potrzeby jednej trzeciej ludności świata. Jedni twierdzą, że sprzyja nadwadze przez wysoką kaloryczność, inni, że jest zbawienny na diecie lekkostrawnej. Dietetycy są jednak zgodni, że ryż to doskonałe źródło energii. Jest bowiem bogaty w niezwykle potrzebne węglowodany złożone. Jakie jeszcze ma zalety?