• Jajka
    Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego stołu bez ugotowanych na twardo jaj. Mimo iż nie cieszą się dobrą sławą z powodu zawartości cholesterolu, w świąteczne dni zapominamy zwykle o umiarze w ich spożyciu, a ewentualne wyrzuty sumienia zagłuszamy obietnicą poprawy nawyków żywieniowych wraz z nadejściem dni roboczych. Warto jednak zastanowić się, czy poczucie winy, wywołane zjedzeniem większej niż zazwyczaj ilości jaj, ma jakiekolwiek uzasadnienie. Czy jajka faktycznie są niezdrowe?
  • Mocny alkohol nie poprawia trawienia
    Zawiesiste żurki, biała kiełbasa, szynka, pieczone mięsa i sosy. Na deser zaś mazurki z kajmakiem, baby i oczywiście serniki. Wielkanocny stół ugina się od tych specjałów.
  • Wielkanoc
    Wielkanocy koszyk pełen kalorii. Uważajmy na to, co dziś zaniesiemy do święcenia. Niestety w koszyczku ze świątecznymi specjałami czyha prawdziwa "bomba kaloryczna".
  • Tradycyjne potrawy na wielkanocnym stole
    Wiadomo, że żurek, wiadomo, że jajka. Do tego babka wielkanocna i mazurek. A jeśli komuś brak pomysłów na to, co przygotować na wielkanocne śniadanie, oto garść inspiracji - potrawy bardzo świąteczne i bardzo polskie.
  • Ranking świątecznych pyszności
    Boże Narodzenie ma swoje 12 tradycyjnych potraw. Ale są i dania, bez których nie może się obejść wielkanocne menu. Oto 10 żelaznych potraw, które - oczywiście w rozmaitych wariacjach - muszą pojawić się na stole.