• Owies
    Komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, które przeżywają obecnie swój renesans – mówi dietetyk Sandra Ataniel.
  • Jęczmień
    Polacy spożywają coraz mniej produktów zbożowych, kampania „zboże smakuje i inspiruje” ma to zmienić. Od lutego do sierpnia br. prowadzone będą działania edukacyjne mające na celu szerzenie wiedzy na temat produktów zbożowych.
  • Dziecko je płatki śniadaniowe
    Produkty zbożowe to istotny element codziennej diety dziecka. Dostarczają mu bowiem energii niezbędnej do rozwoju mózgu i intensywnego wzrostu. Produkty zbożowe, najlepiej w postaci kaszek, należy wprowadzić do jadłospisu nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Warto jednak sprawdzić, czy nie zawierają one dodatku cukru.
  • Zboże daje potrzebną energię na jesienne dni
    Jesienią często dopada nas apatia i zmęczenie. Jeśli chcesz dodać sobie animuszu i zmobilizować mózg do wytężonej pracy, sięgaj po produkty zbożowe - radzą eksperci.
  • Dlaczego warto jeść otręby?
    Pszeniczne, żytnie, orkiszowe czy też owsiane. Otręby warto dodawać do muesli, sałatek, sosów, a nawet zup. Dlaczego?
  • Nie wszystkie produkty zbozowe zapewnią dziecku tyle samo energii
    Kasza, ryż, przeróżne wypieki, no i oczywiście – pieczywo. Produkty zbożowe to podstawa naszej diety. Nie wszystkie są równie zdrowe dla rozwijającego się organizmu przedszkolaka. Po które sięgać? Oto, co zaleca doradca żywieniowy.