• Przetwory z ogórków
    Najlepszy sezonowy przysmak i aromatyczne wspomnienie lata, które dozować możesz sobie przez całą zimę. Ogórki kiszone i małosolne. Jak przyrządzić te najsmaczniejsze? Recept na kiszenie ogórków jest wiele, większość niewiele różni się między sobą. My wyliczamy triki, które nadadzą twoim ogórkom wyrazisty i niezapomniany smak.
  • Sieć sklepów z dziczyzną oraz przetworami z grzybów i jagód to nowy pomysł na biznes, który chcę realizować Lasy Państwowe - podaje "Puls Biznesu".
  • Śliwki i dżem śliwkowy
    Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. Czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła?
  • Domowe konfitury
    Zapasy na zimę przygotowuje co druga rodzina. Wśród gospodarstw domowych liczących ponad pięć osób wskaźnik ten wzrasta do 84 proc. Motywuje ich przede wszystkim możliwość oszczędzania i zdrowego odżywiania. Ci, którzy przetworów nie robią, wskazują, że główną przyczyną jest brak czasu i możliwość znalezienia tańszych odpowiedników w sklepie.
  • Podczas gdy na niskie ceny owoców narzekają sadownicy, ręce mogą zacierać konsumenci. Tak tanich porzeczek, wiśni czy malin nie było od lat. To dobry powód, by zabrać się za robienie przetworów.
  • Prosiaki
    Rosyjscy weterynarze pojawili się w polskich zakładach przetwórstwa mięsnego. Jeśli inspekcja wypadnie pozytywnie, to jest szansa, że Moskwa zniesie embargo na przetwory wieprzowe.
  • Warzywa
    Zbiory zapowiadają się niższe, dlatego ceny warzyw pójdą w górę. Przetwórcy już straszą podwyżkami. Jednak rosnąca konkurencja oraz pogłębiający się spadek popytu mogą ostudzić ich plany.
  • Kobieta z kwiatem
    Kwiaty na talerzu? W dodatku nie w roli dekoracji, a w funkcji głównego dania? Takie przysmaki to nowy kulinarny hit. Takie potrawy są smaczne, bogate w wartości odżywcze i posiadają niezwykłe właściwości – na przykład antystresowe. Które kwiaty są jadalne i świetnie sprawdzą się w roli pysznej potrawy? I w ogóle – z czym to się je?
  • Jeżyna to jeden z najstarszych i najbardziej powszechnych owoców. W dawnej kuchni polskiej jeżyny były często wykorzystywanym składnikiem dań i deserów i choć dziś zostały nieco zapomniane, warto wykorzystywać ich wspaniały smak i bogate wartości odżywcze.
  • Dlaczego gruszki sprzedawane na straganach nie pochodzą z Polski?
    Stragany uginają się od dorodnych, cieszących oko swym wyglądem owoców i warzyw. Wiadomo, sezon na nie w pełni, więc i bogactwo niezwykłe. Tyle, że wiele z tych owoców wcale nie dojrzewało w naszych rodzimych ogrodach i sadach. Choćby soczyste gruszki, które na polskie półki sklepowe przywędrowały aż z Francji - donosi "Fakt".